Vaihtovirran teho (pätöteho, loisteho ja kokonaisteho)

Opiskellaan vaihtovirran hetkellinen ja keskimääräinen tehonkulutus. Johdetaan lausekkeet pätö- ja loistehoille sekä keskimääräiselle teholle.

4 vastausta artikkeliin “Vaihtovirran teho (pätöteho, loisteho ja kokonaisteho)”

  1. mave

    Näennäisteho S on kokonaisteho, eli reaalinen pätöteho (P) + imaginaarinen loisteho (Q). Loisteho ei siis ole sama kuin näennäisteho.

    Vastaa
    • Vesa Maanselkä

      Kiitos paljon kommentista! Olet tietysti oikeassa, mutta imaginäärilukuja ei voi lukion kursseissa ottaa käyttöön. Oletuksena on ideaaliset komponentit ja loistehon aikakeskiarvo on jokatapauksessa nolla. Mielestäni en anna ymmärtää, että kokonaisteho olisi sama kuin loisteho. Mitä merkintöihin tulee, niin lukiossa käytettävistä merkinnöistä voidaan tietysti olla montaa mieltä, mutta tämä on sitten jo laajempi kysymys. Emme jokatapauksessa voi ottaa käyttöön eri merkintöjä kuin lukion oppikirjat. -Vesa

      Vastaa
      • Jani

        Et annakaan ymmärtää, että loisteho olisi sama kuin kokonaisteho. Mutta termiä ”näennäisteho” käytät väärin. Kohdassa n. 7:30 sanot, että loisteho olisi sama kuin näennäisteho. Näin ei ole, vaan loisteho on vain näennäistehon toinen komponentti (kuten mave huomautti). Vai väitetäänkö lukiokirjoissa, että loisteho ja näennäisteho olisivat samoja?

        Vastaa
        • Vesa Maanselkä

          Joo, tosiaan! Kiitos huomautuksesta, näitä joskus sattuu ja tämän verkko-opetuksen etuna on, että virheet näin korjautuvat. Laitan huomautuksen videon yhteyteen.

          Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>