Kvanttimekaniikan synty

Kvanttimekaniikan synty, mustankappaleen säteilyn spektri ja ultraviolettikatastrofi. Plankin säteilylaki vs. Raylleigh’n – Jeansin ennuste. Klassisen fysiikan ongelma.

Osa 1

Osa 2

7 vastausta artikkeliin “Kvanttimekaniikan synty”

 1. Cajaaa

  Miksi videossa 2 ei oteta energian muuttumista liike-energiaksi huomioon? Eli miksi heilurin energia E_0=mgh ( ei liike-energiaa) vaikka mekaaninen heiluri on ala-asennossa?

  Vastaa
  • Vesa

   Esimerkissä tosiaan käsitellään vain potentiaalienergian vähenemistä hyppäyksittäin. Nämä potentiaalienergian ”kvantit” muuttuvat like-energiaksi tietenkin. Heilurin like-energia siis myös on kvantittunut periaatteessa vaikka tämä ilmiö ei tulekaan esille näin makroskooppisella kuvaustasolla.

   Vastaa
   • Energiajuomajätkä

    Onko kaikki energian muodot siis kvantittuneita, ei pelkästään sähkömagneettinen säteily?
    Käsittääkseni kuitesnkin esim. kineettisen energian spektri on jatkuva ja kattaa kaikki positiiviset reaaliluvut.

    Vastaa
 2. mira

  Moikka! Voitteko selventää blondille että miten tulee käyttää planckin vakion arvoja. Missä yhteydessä siis käytetään Js ja milloin eVs? Mistä tehtävän annossa tunnistan siis kumpaa käytän? Kysymykseni on ilmeisen typerä ja asia lienee muille itsestään selvä koska mistään en löydä tähän vastausta.

  Vastaa
  • jenkki

   Tehtävässä pitäisi olla tieto kumpaa käytät, jos kysytään eVs niin yleensä tehtävässä on jo ilmoitettu jokin arvo eVs:nä, jos taas kysytään Jouleja niin tehtävässä on arvot Jouleina esim jos kysytään elektronin liike-energiaa tai vauhtia niin silloinhan käytät tottakai Jouleja.

   Vastaa
 3. Felix

  xD nää pelastaa kyllä kirjoituksiin lukemisen.. Hienoa duunia, muissakin videoissa naureskellu jo, mutta tää oli kyllä paras tähän mennessä. Näitä huomattavasti mukavampi katsoa ja opiskella kuin kirjasta. Kiitos paljon!

  Vastaa
 4. Leevi

  Nämä fysiikkavideot ovat upeita. Näistä saa paljon helpommin laajemman ymmärryksen, kun pelkästään kirjasta lukemalla. Hyvä lisä ovat varsinkin nämä esimerkit mikrotason ilmiöiden teoreettisesta esiintymisestä makromaailmassa. Eikä yhtään myöskään haittaa, että kerrot jonkun esim. Planckin säteilyjakauman kaavan, joka ei ole sellainen, mitä vielä lukiolaisen välttämättä tarvitsisi tietää, kun ainakin esimerkiksi minulle niiden näkeminen auttaa todellakin ymmärtämään fysiikkaa syvällisemmin. Harmi kun niitä ei ole kirjassa 😀

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>