Ydinreaktioita, ydinvoimaa ja ydinastrofysiikkaa

Ydinkartta ja tähtien lapset

Videossa tutustutaan ydinkarttaa ja tähdissä tapahtuviin mielenkiintoisiin ydinreaktioihin kuten protoni-protoni-ketjuun ja kolmois-alfa-prosessiin. Nämä ydinreaktiot ovat välttämättömiä raskaampien alkuaineiden synnylle ja elämälle. Aurinkomme energiantuotanto perustuu protonien fuusioreaktioon.

Lisätietoa:

Ydinhajoaminen ydinkartalla

Videossa tarkastellaan beeta- ja alfahajoavia ytimiä ydinkartalla sekä kalium-argon iänmääritysmenetelmää. Kalium-40 on yksi monista ”radioaktiivisista kelloista” maankuoressa. K-40 ja Ar-40 isotooppisuhteen ja K-40 puoliintumisajan perusteella voidaan määrittää esimerkiksi kallioiden ja kivien ikiä. Videossa tutustutaan luonnossa esiintyviin raskaisiin uraanin isotooppeihin ( U-234, U-235, U-238 ) sekä torium Th-232 -isotooppiin myös plutoniumin tuottoreaktio käydään läpi. Plutonium on mm. ydinaseiden valmistukseen käytetty fissioituva isotooppi.

Fissioreaktio, ydinvoimala ja ydinase

Videossa tutustutaan Pu-239 ja U-235 isotooppien fissioreaktioihin, tutustutaan ydinaseiden ja ydinvoimaloiden toimintaperiaatteisiin sekä siihen miksi ydinlaskeuman vaikutukset eloperäisiin organismeihin ovat niin tuhoisat. Cesium-137:n hajoamiskaavio, kriittisenmassan käsite sekä Hirosimaan vuonna 1945 pudotetun ”Little Boy” -ydinpommin toimintaperiaate käydään myös läpi.

Lisätietoa:

U-238 hajoamisketju, ydinhajoaminen ja Maan ikä

Videossa tutustutaan uraani-238 pitkään hajoamisketjuun ydinkartan avulla sekä kerrataan ydinhajoamislajeja simulaatioiden avulla. U-238 ja Pb-206 isotooppisuhteen avulla voidaan määrittää mm. maapallomme ikä. Videossa tulee hyvin kerrattua hajoamislajeja ydinkartan äärellä.

Lisätietoa:

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>