Newtonin ensimmäinen laki
Newtonin ensimmäinen laki (jatkavuuden laki): ”Jos kappaleeseen ei vaikuta mitään ulkoista voimaa, kappale jatkaa tasaista, suoraviivaista liikettä tai pysyy levossa.” Havainnollistetaan asiaa simulaation ja esimerkkien avulla.
Newtonin toinen laki
Newtonin toinen laki eli dynamiikan peruslaki sekä kokonaisvoiman käsite.
Newtonin kolmas laki
Teoriaa
Newtonin kolmas laki eli voiman ja vastavoiman laki simulaatiolla havainnollistettuna.
Putoaanko Maa kohti omenaa vai omena kohti Maata?
Omena pöydällä ja voiman ja vastavoiman laki N3. Omena kohdistaa Maahan yhtä suuren mutta vastakkaissuuntaisen voiman kuin Maa kohdistaa omenaan.
- Miksi kuitenkin Omena putoaa kohti Maata eikä toisin päin (jos pöytä alta katoaa) ?
- Mitä Newtonin kolmas ja toinen laki sanovat tästä?
Vetääkö kärry autoa vai päinvastoin?
Newtonin kolmannen lain mukaan peräkärry kohdistaa yhtä suuren, mutta vastakkaissuuntaisen voiman autoon kuin auto kärryyn. Miksi auto jä kärry sitten voivat liikkua kiihtyvällä liikkeellä eteen päin? Newtonin toisen lain mukaiset liikeyhtälöt ja esimerkkilasku.
Kiitos näistä!
T. Kaustisen Musiikkilukion 1. kurssin opiskelijat.
Valtavan hyvä tiedon lähde 🙂 videot oli tosi selkeitä ja tekstit sen verran suoria että meikäläinenkin ymmärsi asian, kiitos paljon, kyllä näillä kokeesta 10 tulee!
tack så mycket :3
Hyviä videoita mutta ääni häipyy ärsyttävästi kun lukija liikkuu mikrofoonin edessä 🙂
Newtonin 1. laki itse asiassa edellyttää, että kappaleeseen ei vaikuta voimia. Jos voimien summa on nolla, puhutaan muuttumattoman liikkeen ehdosta. Sama vaikutushan tuolla on, mutta kuitenkin
Newtonin toisen lain käsittelyssä videolla kuplavolkkariin piirretään eteenpäin vievä voima! Mikäköhän sen aiheuttaisi? Kitka piirrettynä ilmaan eli ei eroa juurikaan ilmanvastuksesta. Kitka paikalleen sinne missä se vaikuttaa, myös kiihdyttävänä voimana. Nykyinen esitys johtaa opiskelijat pahasti harhaan.
Tiisku hyvä, kitkavoiman ansiosta auto liikkuu eteempäin, joten sen suunta on videossa oikea.
Kitkavoimaa kuvaava nuoli piirretään osoittamaan tässä tapauksessa eteenpäin (nuolen alkaessa pyörästä). Sitä EI esimerkiksi piirretä maan alle tai pyörän ”ympärille”.
Uskon myös, että opiskelijat ymmärtävät ilmanvastuksen ja kitkan eron, varsinkin, kun ilmanvastus aiheuttaa päinvastaiseen suuntaan voiman, kuin kitka.
Samaa mieltä Tiiskun kanssa. Kaikki nuo viimien vektorit piirretään varsin epäloogisesti päin, päinvastoin kun järki sanoisi. Helpottaa kun ajattelee että piirtää F vektorit kiihtyvyyden suuntaan, tosin kitkan kohdalla se ei taas toimi koska kitka olisi loogista nähdä auton liikettä vastustavana voimana. 😕
Jos ajattelee auton renkaiden pyörimissuunnan, ja miettii kitkan olevan kappaleen ja pinnan välinen vastusvoima niin pystyy hyvin päättelemään kitkan suunnan… Rengas pyörii myötäpäivään, jolloin pintaa koskettaessa renkaan alareuna liikkuu vasemmalle ja kitka vastustavana voimana on päinvastaiseen suuntaan eli oikealle.
olipa mukava video haluan kiittää vetovoimaa tämä avasi silmäni
olipa nopea video
Tulkaa pelaamaan miun kanssa pubia
tulkaa pelaamaan pubgia
Selkeää opettamista.Loistavaa.
Eikös tuossa newtonin 1. lain tarkastelussa käytettävässä esimerkissä pallosta ja kourusta vaikuta pallon pyörimisen aiheuttama magnus-efekti, joka muuttaisi pallon liikerataa kaarevaksi, kun se irtoaa kourusta?
Kiitos paljon. Videot olivat täydelliset.
Voisi olla hauskaa jatkoa jos tällä sivulla olisi MA FY KE lisäksi vaikka koodaamisen perusteita jollakin monikäyttöisellä ohjelmointikielellä. Voisi tulla koodaripulaan helpotusta….