Aika, etäisyys ja muumipeikon pohdinnat

Fysiikka luonnontieteenä- kurssin ensimmäinen opetusvideo. Muumilaaksossa ollaan perussuureiden äärellä. Mitä ovat aika ja matka tai aika ja avaruus? Mistä löytää varmaa tietoa todellisuudesta?

Liikkeen suhteellisuus

Havaitsema liike riippuu tarkastelijasta: olet ehkä juna-asemalla istuessasi kuvitellut ”oman junan” lähteneen liikkeelle, vaikka todellisuudessa vieressä ollut juna liikkui ja oma pysyi paikallaan.

13 vastausta artikkeliin “Aika, etäisyys ja muumipeikon pohdinnat”

  • vieras x

   Nostalgia iskee aina ihmisiin, muumipeikosta tuli tiedemies

   Vastaa
  • kartsa

   Täällä 25v. AMK pääsykokeisiin kertaava ja todellakin uppoaa. Tollasilla esimerkeillä jää asiat mieleen 🙂

   Vastaa
 1. hermanni

  Ensimmäiseen videoon kommentoisin, että oikeastaan matka ei ole yksikäsitteisesti fysiikassa sama asia kuin pituus, ellei matkaa kuljeta linnuntietä.

  Vastaa
  • Janne (Opetus.tv)

   Joo, tuo on totta 🙂 Tässä on kyseessä johdantokurssin video, mistä johtuen asioiden kaikkia yksityiskohtia ei ole esitetty 🙂

   Vastaa
 2. Passagerare

  ”Muumilaaksossa ollaan perussuureiden äärellä”, jolla varmaan tässä tarkoitettiin matkaa ja (suhteellista) aikaa. Nyt meni hieman suhteellisuusteorian puolelle, kun matkaa nimitettiin avaruudeksi, itse-asiassa avaruus on absoluuttista aikaa, jossa matkan aika-avaruudessa voi havaita intervalleista, minkä vuoksi matka ei ole avaruutta. Eli matkan kuvaamiseen klassisen käsityksen mukaan olisi melkee riittänyt koordinaatisto x ja y pisteineen sivuten syvyyttä z.

  Vastaa
 3. Aki Nieminen

  Ja siis voihan paikan esittää kaksiulotteisesti myös linnuntie-etäisyyden ja suuntakulman avulla.

  Vastaa
 4. Jördell

  Tuota toisen videon esitystä olisi voinut hieman parannella. Ei ne taustalla olevat tähdet liikkuisi, seuraisi kumpaa kappaletta tahansa. Tai siis liikkuisi todella vähän.

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>