Aika, etäisyys ja muumipeikon pohdinnat

Fysiikka luonnontieteenä- kurssin ensimmäinen opetusvideo. Muumilaaksossa ollaan perussuureiden äärellä. Mitä ovat aika ja matka tai aika ja avaruus? Mistä löytää varmaa tietoa todellisuudesta?

Liikkeen suhteellisuus

Havaitsema liike riippuu tarkastelijasta: olet ehkä juna-asemalla istuessasi kuvitellut ”oman junan” lähteneen liikkeelle, vaikka todellisuudessa vieressä ollut juna liikkui ja oma pysyi paikallaan.

12 vastausta artikkeliin “Aika, etäisyys ja muumipeikon pohdinnat”

  • vieras x

   Nostalgia iskee aina ihmisiin, muumipeikosta tuli tiedemies

   Vastaa
  • kartsa

   Täällä 25v. AMK pääsykokeisiin kertaava ja todellakin uppoaa. Tollasilla esimerkeillä jää asiat mieleen 🙂

   Vastaa
 1. hermanni

  Ensimmäiseen videoon kommentoisin, että oikeastaan matka ei ole yksikäsitteisesti fysiikassa sama asia kuin pituus, ellei matkaa kuljeta linnuntietä.

  Vastaa
  • Janne (Opetus.tv)

   Joo, tuo on totta 🙂 Tässä on kyseessä johdantokurssin video, mistä johtuen asioiden kaikkia yksityiskohtia ei ole esitetty 🙂

   Vastaa
 2. Passagerare

  ”Muumilaaksossa ollaan perussuureiden äärellä”, jolla varmaan tässä tarkoitettiin matkaa ja (suhteellista) aikaa. Nyt meni hieman suhteellisuusteorian puolelle, kun matkaa nimitettiin avaruudeksi, itse-asiassa avaruus on absoluuttista aikaa, jossa matkan aika-avaruudessa voi havaita intervalleista, minkä vuoksi matka ei ole avaruutta. Eli matkan kuvaamiseen klassisen käsityksen mukaan olisi melkee riittänyt koordinaatisto x ja y pisteineen sivuten syvyyttä z.

  Vastaa
 3. Aki Nieminen

  Ja siis voihan paikan esittää kaksiulotteisesti myös linnuntie-etäisyyden ja suuntakulman avulla.

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>