Vastakulmien sini ja kosini
Johdetaan vastakulman sinin ja kosinin kaavat yksikköympyrätarkastelun avulla: $\sin(-\alpha) = -\sin(\alpha)$ ja $\cos(-\alpha) = \cos(\alpha)$. Ymmärtämisestä on se hyöty, että ulkoa muistettavaa tulee vähemmän ja asian soveltaminen helpottuu verrattuna siihen, että vain sokkona käyttäisi taulukkokirjan kaavoja.
Esimerkkejä
Tehdään viisi esimerkkiä vastakulman siniin ja kosiniin liittyen eli: $\sin (-30^\circ)$, $\cos (-135^\circ)$, $\cos \left(-\frac{\pi}{6}\right)$, $\sin \left(-\frac{7\pi}{3}\right)$ ja $\sin (-2,\!3)$. Kaikkia tilanteita tarkastellaan symbolisen käsittelyn lisäksi myös yksikköympyrän näkökulmasta graafisesti.
Suplementtikulmien sini ja kosini
Tarkastellaan suplementtikulmien siniä ja kosinia yksikköympyrän avulla. Suplementtikulmien sinit ovat yhtä suuret ja kosinit toistensa vastalukuja. Tämä nähdään hyvin yksikköympyrän avulla. Perustellaan lisäksi miksi $\sin \frac{\pi}{2} = 1$ ja $\cos \frac{\pi}{2} = 0$ eli asteilla esitettynä $\sin \,90^\circ = 1$ ja $\cos \,90^\circ = 0$.
(Huomaathan, että suplementtikulmien kaavat löytyvät taulukkokirjasta radiaanien avulla esitettynä muodossa $\sin x = \sin(\pi -x)$ ja $\cos x = -\cos (\pi -x)$.)
YO 1886/11
Ratkaistaan vanha ylioppilaskoetehtävä vuodelta 1886! Tehtävä kuuluu näin: kolmion sivujen pituudet ovat 10 ja 20 ja kolmion ala on 60. Ratkaise kolmannen sivun pituus. Ratkaisussa hyödynnetään sinin ja kosinin suplementtikulmien ominaisuuksia kuin myös kolmion alan kaavaa $A = \frac{1}{2}ab\cdot \sin\alpha$ sekä kosinilausetta.
Kiitos hyvästä juomapelistä! 🙂
? 😀
kiitos, hyviä videoita! 🙂 kiva että jaksatte tehdä näitä
En löytänyt videoita kaksinkertaisista kulmista. Onko sellaisia edes? jos ei niin voisiko tehdä? 🙂
Ei valitettavasti ole tällä hetkellä/vielä 🙁
Löytyykö vieläkään?