Samankantaisuuden käsite
Opitaan mitä tarkoittaa, että kaksi potenssia ovat keskenään samankantaiset.
Samankantaisten potenssien tulo
Opetellaan laskemaan samankantaisten potenssien tulo helpommin samankantaisten potenssien tulon laskusäännön avulla.
Esimerkkejä samankantaisten potenssien tulosta
Käydään läpi esimerkkejä samankantaisten potenssien tulosta. Viimeisessä esimerkissä tarvitaan myös tulon potenssin laskusääntöä.
Samankantaisten potenssien osamäärä
Opetellaan samankantaisten potenssien osamäärän laskusääntö.
Esimerkkejä samankantaisten potenssien osamäärästä
Käydään läpi kolme esimerkkiä, joissa käytetään samankantaisten potenssien tulon ja osamäärän laskusääntöä, sekä tulon potenssin laskusääntöä.
Moi, Laskin tuon -3a x (-3a)² niin että ensinki tuo suluissa oleva osio jonka jälkeen kertolasku ja päädyin samaan lopputulokseen kuin videolla.
Onko jotakin syytä miksi en laskisi näin, vaan näyttämälläsi tavalla?
Ei ole. Oikeassa olet laskussasi. Matematiikassa on usein monia tapoja päästä samaan lopputulokseen.
Kyseisen videon aihe oli kuitenkin samankantaisten potenssien tulo, ja videon viimeisessä esimerkissä Jukan tarkoitus oli ilmeisesti havainnollistaa potenssin tulon laskusäännön soveltamisen mahdollisuuksia.
Ihan kiva, mutta mitäs sitten jos luvut EIVÄT ole samankantaisia? Netti näyttää olevan pullollaan näitä samankantaisten potenssien osamääräesimerkkejä, mutta mistään en löydä apua erikantaisiin. Pitääkö luvuista toinen/molemmat laventaa tai supistaa ensin?
Joskus onnistuu, joskus ei. Jos kantalukujen alkutekijäesityksessä on yhteisiä tekijöitä niin sieventäminen onnistuu edes jonkun verran.