36 vastausta artikkeliin “TI-Nspire CX CAS”

 1. auts

  apua mitä teen? Latasin laskimeeni uuden käyttöjärjestelmän ja nyt numerot ja juuri merkit ovat epäselviä!!

  Vastaa
  • paavo_opetustv

   Uudessa käyttiksessä numerot on hieman epäselvempiä kuin vanhassa. Jostakin syystä… Mutta uudet ominaisuudet on niin hyviä, että päivitys kannattaa tehdä. Numerot pitäisi kyllä olla kuitenkin ihan luettavia, vain hieman tuhruisempia kuin aikaisemmin.

   Mikäli on todella epäselviä, niin kokeile:
   1) Laskimen resetointi laskimen takana olevast reset-napista
   2) Kokeile  vaihtaa fonttiasetuksia: Päänäytöllä valitse 5:asetukset -> 3:Kämmenlaitteen asetusten määrittäminen -> Fonttikoko

   Mikäli laskimesi on ostettu virallisen maahatuojan, Laskentaväline OY, hyväksymältä myyjältä, saat apua myös maahantuojalta. Yhteystiedot sekä viralliset myyjät löydät osoitteesta http://www.laskentavaline.fi

   Voit myös laittaa viestiä vielä minulle mikäli ongelma ei ratkea: paavo@opetus.tv

   Vastaa
 2. werkku

  Hei! miten saan piirrettyä kuvaan taulukoiduista arvoista?

  Vastaa
  • paavo_opetustv

   Paraabelin ja suoran sovittaminen pistejoukkoon on neuvottu osiossa ”Analyyttinen geometria”

   Mikäli haluat piirtää tilastokuvaajia (esim. pylväskuvaaja) niin tässä pikainen ohjeistus:
   1) Lisää uuteen asiakirjaan ”listat & taulukot”-sovellus
   2) Kirjoita A-sarakkeen ylimpään soluun (harmaan yläpuolella) nimi muuttujalle (esim. ikä) ja kirjoita havaintoarvot soluin A1:sta alkaen
   3) Kirjoita B-sarakkeen ylimpään soluun esim. ”frekvenssi”. Kirjoita frekvenssit soluihin B1:sta alkaen muuttujien arvoja vastaavasti.
   4)Valitse menu>3(data)>8(yhteenvedon kuvaus).Valitse Lista X: ”ikä”, Yhteenvetolista: ”frekvenssi”, näyttötapa: ”uusi sivu”
   5) Laskin lisää asiakirjaan ”Data & Tilastot”-sovelluksen uudelle välilehdelle. Välilehtien välillä pääset liikkumaan painamalla CTRL ja nuolta oikealle/vasemmalle
   6) Laskin piirtää histogrammin. Valitsemalla menu>2(kuvaajan ominaisuudet)> B(pakota kategorinen X) saat kuvaajasta pylväskuvaajan. Samalla valinnalla saat histogrammin takaisin.

   Vaakapalkit saat, kun menet jommankumman muuttujan päälle ja painat ENTER ja vaihdat siihen toisen muuttujan (ikä>frekvenssi tai päinvastoin).

   Kaavion tyyppiä voit vaihtaa: menu> 1(kaavion tyyppi)

   Vastaa
 3. Joel

  Hei! Harkitsen kyseisen laitteen ostamista. Haluaisin tietää muutamia ominaisuuksia, kiitos paljon, jos jaksat vastata!

  – Onko laskimessa ”suojakuorta”, joka estää näppäinten vahinkopainallukset, kun laitetta kuljettaa esim. repussa?

  – Kuinka fyysisesti kestävä laskin on? Kestääkö se esim. pudotuksen lattialle mahdollisen suojakuoren kanssa/ilman?

  – Olen jo suorittanut 5 ensimmäistä MAA-kurssia funktiolaskimella (TI-30x pro multiview) ja se on ollut melko riittävä. Pärjääkö mielestäsi lukiossa loppuun asti sillä, vai onko graafinen/symbolinen lähes välttämätön?

  – Pitääkö paikkaansa, että kyseessä on markkinoiden paras sallittu laskin?

  Vastaa
  • Tytti L.

   Suojakuori on laskimen mukana. En ole kuitenkaan viitsinyt kokeilla, mitä tapahtuu jos se tippuu. Ei se ainakaan Nokia ole joten ei. Itse kuitenkin ostanut, ja se toimii. Voisi yrittää käydä laskimen kanssa läpi pitkän matematiikan.

   Vastaa
 4. netta.s

  Hei! Tuossa vastattiinkin jo, miten tehdä vaikka pylväskuvaaja, mutta miten saisin piirrettyä ihan vain koordinaatistoon funktion taulukoiduista arvoista, kuten esimerkiksi fysiikassa joistakin nopeuksista ja ajasta, niin, että laskin piirtää parhaimman mahdollisen funktion pisteiden välille ja saisin selville myös mahdollisen kulmakertoimen yms. tietoa.

  Vastaa
  • Guest

   Katsopas tältä sivulta ensimmäinen video ”suora”: http://opetus.tv/tutoriaalit/ti-nspire/analyyttinen-geometria/

   Erityisesti videon loppuosa, jossa ei käytetä pikakuvaajaa. Videolla määritetään kahden pisteen kautta piirretty suora. Mutta vastaavalla tavalla voit sijoittaa koordinaatistoon useamman pisteen (esim. mittaustulokset) ja sen jälkeen regressio-valikosta lisätä pisteisiin parhaiten sopivan suoran (lineaarinen), paraabelin jne. Mikäli sijoitat suoran, laskimen näyttämästä suoran yhtälöstä (ratkaistu muoto) näkee mm. kulmakertoimen.

   Olisiko näistä vinkeistä apua?

   Vastaa
  • paavo_opetustv

   Katsopa seuraava video: 6. Analyyttinen geometria -> 1.suora

   Erityisesti videon loppuosa, jossa ei käytetä pikakuvaajaa. Videolla määritetään kahden pisteen kautta piirretty suora. Mutta vastaavalla tavalla voit sijoittaa koordinaatistoon useamman pisteen (esim. mittaustulokset) ja sen jälkeen regressio-valikosta lisätä pisteisiin parhaiten sopivan suoran (lineaarinen), paraabelin jne. Mikäli sijoitat suoran, laskimen näyttämästä suoran yhtälöstä (ratkaistu muoto) näkee mm. kulmakertoimen.

   Olisiko näistä vinkeistä apua?

   Vastaa
 5. Bracation

  Ou jee miten hyvä et tämmönen on tehty, kiitos! 🙂

  Vastaa
 6. Maija

  Moi!

  Miten laskimella saa muunnettua lukuja kymmenpotenssimuotoon ja takaisin?

  Vastaa
  • paavo_opetustv

   Varsinaista muutamista noiden muotojen välillä ei käsittääkseni laskimessa ole. Laskin ilmaisee tulokset murtolukuna (mikäli laskutila ei ole asetettu ’likimääräinen’). Desimaalivastauksen saa esim. ”ctrl =” ja isot ja pienet luvut ilmaistaan kymmenpotenssin avulla. Isot kokonaisluvut laskin näyttää kokonaislukuna ja ”ctrl =” antaa kymmenpotenssimuodon, joka voi olla likiarvo.

   Laskuissa kymmenpotenssit kannatta näppäillä käyttäen ’EE’-näppäintä. Esimerkiksi ’3EE-9’ (kolme kertaa kymmenen potenssiin -9)

   Vastaa
 7. Ari

  Päivitysohjetekstiä voisi päivittää, nyt on tullut versio 3.6.jotain. Uusista ominaisuuksista en tiedä. Ainakaan murtofunktioiden määrittelyjoukko ei vieläkään ole oikein… 🙁

  Vastaa
 8. Ulla

  Onko jossakin ohjeita, mitä kaikkea kemia-ikkunassa voi tehdä?

  Vastaa
 9. Jorma Vilska

  Voiko laskimesta TI89 siirtää ohjelmat laskimeen TI-Nspire CAS? Miten?

  Vastaa
 10. Siiri

  Hei en videoltasi löytänyt sitä että onko mahdollista laskimeen tallentaa kaavoja esimerkiksi (h * t) / 2 joka jaskisi kolmion tilavuuden, siis tarkoitan sitä että kaavan saisi jälkeen päin auki ja saisi sijoittaa h:n ja t:n arvot. Tarkoitan sitä toimintoa joka löytyy ti 89 jos se on sinulle tuttu.

  Vastaa
  • Moikka Siiri! Texasin laskimissa voit tehdä mm. omia BASIC-ohjelmia; idea on se, että voit tehdä vaikkapa tuollaisen oman pikkuohjelman, joka kysyy h:n ja t:n arvot käyttäjältä ja näyttää sitten lopputuloksen. Tuollaisen ohjelman tekoon tarvitsee kirjoittaa käytännössä 3-4 riviä koodia, eli käytännössä h:n ja t:n arvojen vastaanotto (input) käyttäjältä ja sitten tuloksen tulostaminen ruudulle. Kannattaa vilkaista laskimen ohjeista 🙂

   Vastaa
 11. Kati

  Miten saa laskimella määritettyä kuvaajan ja x-akselin väliin jäävän alueen pinta-alan, jos kuvaaja ei ole suora (fysiikan yo syksy 2013 tehtävä 11)???

  Vastaa
 12. Petriina

  Moi! Tiedätkö miten TI CAS-laskimesta voi vaihtaa, että laskin antais suoraan näytölle enemmän desimaaleja? Nyt antaa kuuden desimaalin tarkkuudella, ja on työlästä joka kerta erikseen kattoa miten luku jatkuu. Varsinkin kun kurssin 12 laskuja laskee.

  Vastaa
 13. Matti

  Hei!

  ongelmana on, että en löydä nDless:in versiota käyttöjärjestelmälle 4.0. Onko vinkkejä??

  Vastaa
 14. Patrik Mörsky

  Kuinka laskimella lasketaan seuraava todennäköisyys (esimerkkinä) ilman normitusta:

  Kaupallinen tv-yhtiö halusi selvittää Big Brother-sarjan katsojien ikäjakaumaa mainostoimistoja varten. Katsojien keskuudessa toteutettiin kysely, jossa tiedusteltiin katsojien ikää. Tulokset koottiin ja todettiin, että ikä toteutti normaalijakaumaa N(28, 3) eli katsojien keski-ikä oli 28 vuotta keskihajonnan ollessa 3 vuotta. Millä todennäköisyydellä satunnaisesti valittu katsoja on iältään 26-36 vuotta?

  Tehtävän vieressä oli seuraava teksti: ”Symbolisen laskimen jakaumatoiminnoilla kysytty todennäköisyys saadaan laskettua myös ilman normitusta. Selvitä oman laskimesi jakaumatoiminnot”

  En kuitenkaan apua tähän ohjekirjasta löytänyt. Eli miten lasketaan?

  Vastaa
 15. Vili Maki

  sin^(2)(7x)+cos^(2)(2x))|x=6.1 Osaako kukaan sanoa mikä tuossa on pielessä? Eli yritin derivoida tuollasen laskun ja aina tulee herja ”syntax” ( sulkumerkki.
  Eli siis sin potenssiin kaksi * 7x + cos potenssiin kaksi * 2X arvolla X=6.1
  käytän sitä derivoinnin pikakuvaketta d/d. Tähän vaikia kirjottaa sitä symbolia mutta toivottavasti tiedätte. Kokeilin huvikseen radiaaneina ja asteina samaa muttei vaikutusta. Kumpi muuten pitäis olla jos on tuollaisia? Saa vähä eri vastauksia riippuen kumpaa käytti

  Vastaa
  • Paavo Heiskanen

   Hei,
   Laskimessa potenssi pitää merkitä sulkeiden avulla: (sin(7x))^2.
   Kun x=6,1 eli ei astemerkkiä, niin kulman suuruus on reaaliluku, siis radiaani.

   Vastaa
   • Vili Maki

    hei, voikko vähä täsmentää.. eikös tuos sun esimerkis meekin myös 7x potenssiin, täs ei tarttis mennä. kattoin derivointi sääntöjä ja näyttäs että kait otetaan potenssi 2 sinin kertojaksi. en oikeen pääse eteen päin tuos ja se hitto on verkko tentti kokees, mulla yks ainut kokeilu jäljellä enkä haluais pilata sitä…meinaakko että laskin pitääs olla radiaani asetuksilla? Kiitti muuten noista.. Hämärä vaan jos ei laskin sitä osaa kääntää suoraan niin jos siis se meni niin

    Vastaa
 16. Kirill Keränen

  Hei.
  Miten sai TI-ispire cx cas texas laskimeen trigonometrisen nöytpön jossa tulee jaotus pii jaettuna 2??

  Vastaa
 17. Sanna

  Hei! Miten koordinaatiston numerot saa näkyviin? Eli x- ja y-akseleiden juoksevat numerot? Atm näkyy vain numero 1 kummaltakin akselilta.

  Vastaa
 18. avuton

  miten taulukkolaskennassa saa laskettua keskiarvon?

  Vastaa
 19. Aaron

  Mitä pitäisi tehdä, kun ti-nspire laittelee sivulleni pelkkiä pisteitä, vaikka painaisin mitä tahansa näppäintä koneellani. Esimerkiksi kun satun kopioimaan useita matikan tehtäviä toiseen muistiinpanosivuun, tämä ongelma alkaa ilmetä koneellani.

  Vastaa
 20. Miten saan derivaatan vastauksen näkyviin? Vastauksen kohdalla lukee vain valmis, mutta haluaisin nähdä itse derivoinnin.

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>