Kemia: Metallien kemia

Kupari on monikäyttöinen metalli ja sitä valmistetaan maailmassa vuosittain noin 12 miljoonaa tonnia. Kupari johtaa erinomaisesti sähköä ja lämpöä. Sähkönjohtokyvyn vuoksi elektroniikkateollisuus käyttää paljon kuparia. Tämän lisäksi kupari on jalometalli, eikä reagoi helposti muiden aineiden kanssa. Jaloutensa vuoksi kuparia käytetään esimerkiksi vesijohtoputkissa. Kuparista valmistetaan myös suuri määrä erilaisia metalliseoksia, joista messinki ja sinkki mainitaan asiaa käsittelevällä videolla.

Ihmiset ovat käyttäneet kuparia jopa kymmenen tuhatta vuotta. Varsinainen kuparimalmin sulattaminen alkoi noin 5000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Myöhemmin havaittiin, että kuparista tuli huomattavasti lujempaa, kun siihen sekoitti tinaa. Tällaisesta seoksesta eli pronssista oli helppo valmistaa teräviä miekkoja.

Nykyisin suurimmat kuparin tuottajamaat ovat Chile, Yhdysvallat, Australia, Kanada ja Indonesia.

6 vastausta artikkeliin “Kemia: Metallien kemia”

  1. Ahkera opiskelija

    Aivan mahtavaa! Auttoi minua tosi paljon kemian kokeeseen harjoittelussa! Samanlaista lisää❤❤

    Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>