Käyttöehdot

Käyttämällä mitä tahansa Opetus.tv-sivuston sisältöä, hyväksyt seuraavat käyttöehdot:

Yleiset käyttöehdot

 1. Voit hyödyntää Opetus.tv:n sisältöä oman oppimisesi tukena joko osoitteen https://opetus.tv tai Youtube-palvelun kautta.
 2. Voit luoda linkkejä Opetus.tv-sivuston etusivulle ja kaikille alasivuille.
 3. Voit upottaa muutamia yksittäisiä videoita esim. Opetus.tv:tä käsittelevään blogikirjoitukseen.
  1. Tällöin videon välittömään läheisyyteen on luotava seuraava tai sisällöltään vastaava linkki: Lähde: Opetus.tv.
  2. Linkin kohteena voi olla joko Opetus.tv:n etusivu tai upotetun videon sisältävä alasivu.
  3. Linkkitekstin on sisällettävä vähintään ilmaus Opetus.tv. Halutessasi voit hyvän tavan mukaisesti laajentaa sanamuodon esimerkiksi muotoon Lisää videoita osoitteessa Opetus.tv.
 4. Et voi yksin tai yhdessä muiden toimijoiden kanssa ilman erillistä sopimusta luoda johdannaisteoksia Opetus.tv:n sisällön pohjalta. Et voi myöskään tietoisesti edesauttaa johdannaisteoksen luomista esimerkiksi ohjelmistoratkaisujen kautta.
 5. Et voi yksin tai yhdessä muiden toimijoiden kanssa ilman erillistä sopimusta luoda sisältöupotusten tai kopioinnin kautta vaihtoehtoista käyttöliittymää Opetus.tv:n sisällölle. Et voi myöskään tietoisesti edesauttaa vaihtoehtoisen käyttöliittymän luomista esimerkiksi ohjelmistoratkaisujen kautta.

Lisäehdot opettajille/kouluttajille

Lisäyksenä yllä esitettyihin käyttöehtoihin, opettajilla/kouluttajilla on seuraavat lisäoikeudet:

 • Voit hyödyntää Opetus.tv-sivuston sisältöä osana oppitunteja, koulutuksia, luentoja ja esitelmiä näyttämällä sitä Opetus.tv-palvelun kautta tilaisuuden osallistujille.
 • Voit ohjeistaa oppitunnin/koulutustilaisuuden osallistujia opiskelemaan lisää Opetus.tv-sivustoa apunaan käyttäen.

Sisällön käyttö liiketoiminnan osana

Mikäli olet kiinnostunut Opetus.tv:n sisällön hyödyntämisestä liiketoiminnan osana yllä esitettyjä käyttöehtoja laajemmin oikeuksin, ota yhteyttä. Yhteystiedot löydät sivuston alareunasta.

Opetus.tv:n käyttöehdot 6.3.2014.

14 vastausta artikkeliin “Käyttöehdot”

 1. Janne (Opetus.tv)

  Voit luoda opetus.tv:n alasivuille osoittavia hyperlinkkejä opetusmateriaaleihisi.

  Vastaa
 2. Jarkko Moilanen

  Mukavan oloinen ja hyödyllinen kokonaisuus. Hieman vain ihmetyttää kovin nuiva suhtautuminen siihen, että joku voisi jatkokehittää esim edes käyttöliittymää kaikkeen tähän materiaaliin. Siihen vanrmaan on hyvät syyt miksi ei ole esim API:n minkä avulla saisi tehtyä kälejä ja muuta. Tavoite kait kaikilla on että ihmiset oppii ja jos joku muu pystyy tekemään paremman/houkuttelevamman liittymän materiaaliin, ei se liene paheksuttavaa. Nyt sitä ei voi edes kokeilla koska pohta 1.5.

  Vastaa
  • Janne (Opetus.tv)

   Moikka Jarkko ja kiitos palautteesta! On syy API:n puuttumiselle: ei olla ehditty tehdä, ollaan keskitytty sisältöön. Huomioithan myös, että sisältö on tuotettu omilla resursseilla, ei julkisella rahalla. Itse irtisanouduin päivätyöstäni vuonna 2011 voidakseni toteuttaa Opetus.tv:tä, teidän käyttäjien hyödyksi/iloksi.

   Vastaa
 3. Muistakaa, että ilmoitus ei ole sopimus. Palvelunne käyttäjä EI ole yleensä näitä käyttöehtoja hyväksynyt. Jotta nämä ehdot velvoittaisivat käyttäjää, ne täytyisi hyväksyttää käyttäjällä ennen kuin käyttäjä pääsee palveluun. Silloin olisi kyse sitovasta sopimuksesta.

  Toisin sanoen näin toteutettuna todelliset käyttöehdot tulevat tekijänoikeuslaista ja tällä sivulla olevat tekstit voi unohtaa niiltä osin kuin ne ovat tekijänoikeuslakia rajoittavampia. Saan esimerkiksi vapaasti tehdä johdannaisia palvelun niistä osista, jotka eivät ylitä teoskynnystä. Samoin saan tehdä yksityiseen käyttööni vaihtoehtoisen version vaikkapa koko palvelusta.

  Vastaa
  • Janne (Opetus.tv)

   Ensinnäkin, olisi kohteliasta esittää väitteensä omalla nimellään ja voimassa olevalla sähköpostiosoitteella. Toisekseen, oletko varma asiastasi?

   Esimerkiksi Ilta-Sanomien nettisivun käyttöehdoissa todetaan heti aluksi näin: ”Avaamalla Sanoma Media Finland Oy:n julkaiseman Ilta-Sanomien verkkopalvelun sivut käyttäjä sitoutuu noudattamaan jäljempänä esitettyjä ehtoja. Mikäli käyttäjä ei hyväksy näitä käyttöehtoja kokonaisuudessaan, hän on velvollinen lopettamaan verkkopalvelun käytön välittömästi.”

   MTV toteaa vastaavasti: ”Käyttämällä Sähköisiä palveluita sitoudut noudattamaan kulloinkin voimassa olevia Käyttöehtoja. Koska MTV voi aika ajoin tehdä muutoksia Käyttöehtoihin, kehotamme sinua säännöllisesti tutustumaan näihin ehtoihin. Mikäli et hyväksy Käyttöehtoja, kehotamme sinua ystävällisesti olemaan käyttämättä Sähköisiä palveluita.”

   Juristien mielestä siis ehtojen lukematta jättäminen ei vapauta niiden noudattamisvelvoitteesta.

   Vastaa
    • Janne (Opetus.tv)

     Olet oikeassa, tosin teoskynnys tulee esim. videoiden osalta hyvin nopeasti vastaan muun kuin varsinaisen matemaattis-luonnontieteellisen teoria-asian sisällön osalta.

     Mitä tuohon yksityiseen käyttöön valmistetun kopion tekemiseen tulee, taidat valitettavasti olla väärässä; näin siksi, että Tekijänoikeuslain 12 § neljännen momentin mukaan: ”Tämän pykälän säännökset eivät koske tietokoneella luettavassa muodossa olevaa tietokoneohjelmaa, tietokoneella luettavassa muodossa olevan kappaleen valmistamista tällaisessa muodossa olevasta tietokannasta eivätkä rakennusteoksen valmistamista.”

     Tulkitsen siis, että vaihtoehtoisen käyttöliittymän laatimisen / kopioimisen kieltäminen ei ole ristiriidassa tekijänoikeuslain kanssa myöskään tuon viittaamasi Tekijänoikeuslain 12 § näkökulmasta.

     Vastaa
     • Tarkoitin yksityiseen käyttöön tehtävällä versiolla jotakin sellaista ”käyttöliittymää”, jonka kiellätte käyttöehdoissa:

      ”Et voi yksin tai yhdessä muiden toimijoiden kanssa ilman erillistä sopimusta luoda sisältöupotusten tai kopioinnin kautta vaihtoehtoista käyttöliittymää Opetus.tv:n sisällölle.”

      Tuollaisen tekemistä yksityiseen käyttöön ei tekijänoikeuslaki kiellä, sillä ”sisältö” tarkoittaisi kaiketi lähinnä videoita.

      Palvelu sisältää varmasti myös tietokoneohjelmaksi luettavia osia. Niiden kopiointi lienee tosiaan kiellettyä (yksityiskäyttöönkin).

      Voi toki kirjoittaa sellaisiakin käyttöehtoja, jotka ovat ristiriidassa tekijänoikeuslain kanssa. Tahtonsa saa ilmaista. Halusin vain informoida, että ehdot eivät velvoita, jos selvää sopimusta ei ole tehty.

     • Janne (Opetus.tv)

      Lakitekstissä puhuttiin muustakin kuin tietokoneohjelmista: ”…tietokoneella luettavassa muodossa olevan kappaleen valmistamista tällaisessa muodossa olevasta tietokannasta…”

      Videot ovat hostattuna Youtubessa ja Youtuben käyttöehtojen kohta 2.1 toteaa näin: ”Käyttääksesi Palvelua sinun tulee ensin hyväksyä Ehdot. Et saa käyttää Palvelua, jos et hyväksy Ehtoja.” ja kohta 2.2 jatkaa: ”Voit hyväksyä Ehdot yksinkertaisesti käyttämällä Palvelua. Ymmärrät ja hyväksyt, että YouTube pitää Palvelun käyttöäsi Ehtojen hyväksymisenä siitä hetkestä eteenpäin.” Ole hyvä ja lue myös YouTuben käyttöehtojen kohdat 5.1.L ja 5.1.M, https://www.youtube.com/t/terms .

      Ajat ilmeisesti takaa sitä, että aiot/haluat/olet kopioinut kaiken videosisällön omalle koneellesi ja pyrit oikeuttamaan ko. toimenpiteen?

      Keskustelisin mielellään asiasta tarkemmin, mutta ilmeisesti et ole tällaiseen keskusteluun valmis kun et ole halukas mitään yksilöivää yhteystietoa antamaan, edes sähköpostiosoitetta, joka näkyisi vain sivuston ylläpitäjille. ”Juha Kivinen” ei yksilöi henkilöä; Fonectan mukaan Juha Kivisiä on Suomessa 41, ja siihen päälle ne joilla mahdollisesti on yhteystiedot piilotettuna. Lisäksi on mahdotonta tietää onko Juha Kivinen oikea nimesi vai keksitty nimi. Toivoisin suoraselkäisyyttä kommunikointiin tämän suhteen.

     • Eli YouTubekin on sitä mieltä, että sopimus syntyy, kun palvelua vain ryhtyy käyttämään? Vaikea uskoa, että tuo olisi sitova sopimus. Korpelan tekstikin antaa ymmärtää ihan muuta. Yleensä palvelut vaativat käyttöehtojen hyväksymistä ennen palveluun pääsemistä.

      En aio kopioida Opetus.tv:stä mitään. Kommentoin pelkästään mielenkiinnosta näitä käyttöehtotekstejä kohtaan. 🙂

     • Janne (Opetus.tv)

      En tiedä tai ota kantaa Korpelan juridiseen osaamiseen. Menestystä opiskeluun ja kiitos keskustelun virittämisestä; tuli itsekin mietittyä asiaa uudestaan 🙂

 4. Janne (Opetus.tv)

  Jos luet YouTuben käyttöehdot läpi niin huomaat, että siellä sanotaan, että tietyin ehdoin sisällön copyrightin omistaja voi antaa muille oikeuksia käyttää YouTubeen lataamaansa sisältöä laajemmin oikeuksin kuin mitkä oikeudet YouTuben omat käyttösäännöt käyttäjälle oletuksena antavat. Juuri tämän Opetus.tv:n käyttösäännöt tekevät.

  Vastaa
  • Sami Lappalainen

   YouTubeen ladattuja videoita saa upottaa kuka vaan minne vaan ilman tekijän lupaa. Opetus.tv:n käyttöehdot eivät millään lailla koske videoita jotka ovat YouTuben palvelimilla. Ihan tiedoksenne vain, kun asiasta ilmeisesti olette keskustelleet. YouTuben palveluehdot, kohta 5.1 A ja 8.1 B.

   8.1 A: ”Ladatessasi tai toimittaessasi Sisältöä YouTubeen, myönnät:

   jokaiselle Palvelun käyttäjälle maailmanlaajuisen, ei-yksinomaisen, maksuttoman oikeuden käyttää Sisältöäsi Palvelun kautta ja käyttää, jäljentää, jakaa, valmistaa johdannaisia teoksia, näyttää ja esittää tätä Sisältöä siinä määrin kuin Palvelun toiminnallisuus ja nämä Ehdot sallivat.”

   ^Tämä + kohta 5.1 A tarkoittavat siis että YouTuben oman upotetun soittimen kautta videoita saa näyttää missä haluaa ja sen saa upottaa minne haluaa (ei-kaupallisissa tarkoituksissa), mutta videoita ei palveluehtojen mukaan kuitenkaan saa tallentaa omalle tietokoneelleen tai toistaa minkään muun videosoittimen kautta.

   kthxbye

   Vastaa
   • Moikka Sami, luitko myös ehtojen kohdan 5.1.L? ”hyväksyt olla käyttämättä Sisältöä mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin henkilökohtaiseen, epäkaupalliseen käyttöösi…” Toisin sanoen, väitteesi jonka mukaan ”YouTubeen ladattuja videoita saa upottaa kuka vaan minne vaan ilman tekijän lupaa.” ei pidä paikkaansa. Mainitsit epäkaupallisuuden, mutta et maininnut henkilökohtaisen käytön vaatimusta.

    Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>