Systeemit ja energia

Perustietoa systeemeistä ja energiasta

Systeemillä tarkoitetaan joukkoa hiukkasia tai kappaleita, jotka on kulloinkin valittu tarkastelun kohteeksi. Esimerkkinä systeemistä on esimerkiksi tarkastelu, jossa kivi pudotetaan ilmasta kohti maan pintaa. Yleensä ollaan kiinnostuneita siitä kuinka systeemi ja ympäristö vuorovaikuttavat ja miten energiaa siirtyy systeemin ja ympäristön välillä.

Johdanto lämpöenergian siirtymiseen

Tarkastellaan lämpöenergian siirtymistä makro- ja mikrotasolla.

Lämpöenergian siirtyminen johtumalla

Tutustutaan lämpöenergian siirtymiseen johtumalla, joka on erityisesti kiinteillä aineilla tärkeä lämpöenergian siirtymistapa.

Lämpöenergian kuljettuminen

Tutustutaan lämpöenergian siirtymiseen kuljettumalla (konvektio), joka varsinkin nesteillä ja kaasuilla tärkeä energian siirtymismuoto.

4 vastausta artikkeliin “Systeemit ja energia”

 1. Bohtija

  Kyseessä kahvikuppi, maitolasi – systeemi. Miten kahvin ja maidon sekoittamisen jälkeen systeemi voidaan kuvata avoimena, kun se jää koskemattomana pöydälle? (fysiikka 2 s.12) Eikö kyseessä ole paremminkin  suljettu systeemi, koska pöydälle jäänyt koskematon maitokahvi jäähtyy eli vaihtaa energiaa ympäristön kanssa. Kenties avoin systeemi olisi kyseessä silloin, jos joku hörppäisi maitokahvia, jolloin ainetta poistuisi systeemistä?:D

  Vastaa
  • Vmaanselka

    Joo siis ajattelin haihtumista tässä tapauksessa eli että ainetta myös poistuu, mutta olet ehkä oikeassa siinä, että tuota ilmausta voisi tarkentaa. Kiitos paljon kommentistasi!

   Vastaa
 2. patrik

  mikä ohjelma tuossa ”1.- perustietoa systeemeistä ja energiasta” kohdassa ~12,20 on kyseessä?

  Vastaa
 3. MaikkiIlmanpelottavaapontsoa

  Videossa 1 Eikös liike-energia muutu itseasiassa rullalaudan laakereiden lämpöenergiaksi, eikä rampin lämpöenergiaksi?

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>