Kiihtyvä liike

Tasaisesti kiihtyvä liike

Kinematiikan yhtälöiden johto paikalle x(t) ja nopeudelle v(t).

Simuloitu liike

Havainnollistetaan liikkeen kuvaajia simulaatiolla.

Harjoitus nopeuden ja kiihtyvyyden kuvaajista

Videossa harjoitellaan nopeuden ja kiihtyvyyden kuvaajien piirtämistä pitkähkön sanallisen tehtävän pohjalta. Nopeuden kuvaajasta piirretään lopuksi kiihtyvyyden kuvaaja, jolloin nopeuden ja kiihtyvyyden kuvaajien yhteys tulee selkeästi ilmi.

Keskikiihtyvyys ja esimerkkejä

Videolla tutkitaan putoavan pallon (t, x)-koordinaatiston kuvaajaa sekä esitellään keskikiihtyvyyden käsite. Videon loppuosassa lasketaan kaksi esimerkkitehtävää.

Auton kiihtyvyys

Kiihtyvyys ja hissin liike

Tutkitaan hissin kiihtyvyyttä tietokoneeseen kytketyn kiihtyvyysanturin avulla.

Putoamiskiihtyvyys

Kolikon ja höyhenen pudotus

9 vastausta artikkeliin “Kiihtyvä liike”

  1. Ali

    voitko jotenkin todistaa tuon tasaisesti kiihtyvän liikkeen ja kuljetunmatkan suhteen pintaaloihin? En ite oikein ymmärrä että mikä suhde riippuvuus tekee juuri pinta-alasta saman kuin kuljetusta matkasta?

    Vastaa
  2. Luca Ylimaa

    Voi kiitos! Isäni teki minulle harjoitus kokeen materiaalisi pohjalta.

    Vastaa
  3. Luca Ylimaa

    Kiitos Kiitos Kiitos Kiitos tuhannesti! Olen kerrannut materiaalejanne tuhansia kertoja ja olen onnistunut saamaan 10 kokeesta. Kiitos! 🙂

    Vastaa
  4. Luka Överlandet

    Helt perfekt! Min far fick göra omfattande experiment för mig med detta. tack! 🙂

    Vastaa
  5. Antti Selin

    Keskikiihtyvyyden laskeminen ja ajan, esimerkiksi kiihtyvyys 15km/h kolminkertaiseksi, kuljettu matka ja aika? Puuttuu kokonaan videosta. Lisäksi, jos 1 auto vetää toista 2 autoa, jonka massa on 1000kg, kytkentäkappaleeseen osuva voima on max 1,96kN ja auto 2 vastusvoimat ovat 4% vaikuttavasta painovoimasta (oletus g=9,81m/s^2)?

    Vastaa
  6. Aki Nieminen

    Eikö tehtävässä 3 ole epäjohdonmukaisuutta suureiden skalaari- ja vektoriluonteen käsittelyssä? Viimeisellä etapilla on kysymys hidastuvasta liikkeestä, mutta koska se on negatiivisessa suunnassa (”taaksepäin”), se merkitään positiiviseksi kiihtyvyydeksi. Pitäisikö ainakin sanallisesti huomauttaa että negatiivinen kiihtyvyys voi tarkoittaa skalaarista kiihtyvyyttä negatiiviseen suuntaan tai skalaarista hidastuvuutta positiiviseen suuntaan…

    Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>