Ihminen lajina

Ihminen ja solu

Ihminen koostuu soluista, jotka muodostavat kudoksia, kudokset taas elimiä ja elimet lopulta elimistön.

Ihmisen evoluutio 1

Ihmisen lähisukulaisten sukupuu ja kädellisten evoluution varhaisia vaiheita.

Ihmisen evoluutio 2

Nykyihmisen kehityksen tärkeimpiä tapahtumia.

Tämän kurssin videoiden tuottamista on tukenut Otavan Opisto

6 vastausta artikkeliin “Ihminen lajina”

 1. Joonas Maristo

  Hei! Toisessa videossa kerrotaan (2:14 min), että Neandertalin ihmisellä olisi pienemmät aivot kuin nykyihmisellä. Eikö se ollut päinvastoin? Neandertalin ihmisellä n. 1500 cm3 ja nykyihmisellä n.1350 cm3.

  Vastaa
    • Otso Helos

     Hohoo, luultavasti tällä, onhan tätä vielä useampi vuosi jäljellä… 😀 Videoiden tekijä on ollut kiireinen muissa töissä, joten videoiden korjauskierros ei ole ihan heti tulossa.

     Vastaa
     • Vegaani

      Eipä tullut korjausta tällä vuosikymmenellä

 2. Matias

  Eikös tämä syrjäyttämisteoria/replacement theory (eli se että Sapiens olisi yksiselitteisesti korvannut esim Neanderthalin) ole viime vuosina enemmän ja enemmän tiedeyhteisössä jäänyt sivuun ja korvattu uskottavammalla risteävyysteorialla jonka mukaan esim eurooppalaisten geeniperimästä 1-4% (aika merkittävä
  osuus) olisi neandertalia ja että populaatio ei olisi tämän perusteella yksiselitteisesti ja yksinkertaisesti vaeltanut samaan aikaan ulos Afrikasta. Esim Australian aboriginaalien perimästä peräti 6% olisi Denisovan ihmistä. Tästähän on enemmänkin juttua Yuan Noal Hararin kirjassa Sapiens.

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>