Aika, etäisyys ja muumipeikon pohdinnat

Fysiikka luonnontieteenä- kurssin ensimmäinen opetusvideo. Muumilaaksossa ollaan perussuureiden äärellä. Mitä ovat aika ja matka tai aika ja avaruus? Mistä löytää varmaa tietoa todellisuudesta?

Liikkeen suhteellisuus

Havaitsema liike riippuu tarkastelijasta: olet ehkä juna-asemalla istuessasi kuvitellut ”oman junan” lähteneen liikkeelle, vaikka todellisuudessa vieressä ollut juna liikkui ja oma pysyi paikallaan.

9 vastausta artikkeliin “Aika, etäisyys ja muumipeikon pohdinnat”

  1. hermanni

    Ensimmäiseen videoon kommentoisin, että oikeastaan matka ei ole yksikäsitteisesti fysiikassa sama asia kuin pituus, ellei matkaa kuljeta linnuntietä.

  2. Passagerare

    ”Muumilaaksossa ollaan perussuureiden äärellä”, jolla varmaan tässä tarkoitettiin matkaa ja (suhteellista) aikaa. Nyt meni hieman suhteellisuusteorian puolelle, kun matkaa nimitettiin avaruudeksi, itse-asiassa avaruus on absoluuttista aikaa, jossa matkan aika-avaruudessa voi havaita intervalleista, minkä vuoksi matka ei ole avaruutta. Eli matkan kuvaamiseen klassisen käsityksen mukaan olisi melkee riittänyt koordinaatisto x ja y pisteineen sivuten syvyyttä z.

Jätä vastaus

Sinun täytyy olla kirjautunut sisään voidaksesi kommentoida.