Suureet ja mittaaminen

Suureet ja SI-järjestelmä

Videolla tutustutaan suureen käsitteeseen sekä kansainväliseen SI-järjestelmään.

Videossa käydään läpi mm. seuraavat käsitteet: suure, perussuure, johdannaissuure ja SI-järjestelmä.

Merkitsevät numerot

Fysiikassa suureiden lukuarvot ovat aina mittaustuloksia. Toisaalta mittaukseen liittyy aina epätarkkuutta. Tämän takia laskettaessa suureilla on tärkeää tietää millä tarkkuudella lopputulos annetaan.

Kerrannaisyksiköt

Fysiikassa erittäin suuria tai pieniä lukuarvoja pystytään lyhyesti ilmaisemaan kerrannaisyksiköiden avulla. Tällä videolla tutustutaan pituuden yleisimpiin kerrannaisyksiköihin.

4 vastausta artikkeliin “Suureet ja mittaaminen”

 1. Jukka

  Hei, kiitos hyvistä videoista! Tätä fyysikon alkua ihmetyttää että miksi pituudella on monta suureen tunnusta (l, s, x), tarkoittaako ne eri asioita? Ja eikö olis voitu keksiä eri kirjaimia eri asioille. Eikö nuo sekoitu keskenään ku valovoima on I ja sähkövirta on I..

  Vastaa
  • Justuas

   Nehän ovat vain sopimuskysymyksiä millä niitä suureita merkitään. En osaa sen tarkemmin sanoa koska en ole fysiikan opettaja.

   Vastaa
  • Opiskelija opettaa

   s=matka
   l = pituus
   x=siirtymä
   Noiden käyttö siis riippuu tilanteesta. Käytännössä kaikki merkitsee samaa esim. metriä

   HUOM! pituutta ei voi sekoittaa sähkövirtaan koska pituus on siis pieni L-kirjain, sähkö on taas iso i-kirjain.

   Vastaa
 2. Sanan massa voidaan osoittaa periytyvän kreikan μάζα:sta, ei englannin mass-sanasta. Myös englannin mass juontuu samasta kreikan sanasta.

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>