Opitaan, kuinka elektronit kvanttimekaanisessa atomimallissa järjestäytyvät. Paulin kieltosääntö ja Hundin sääntö määräävät atomien elektronikonfiguraatiot (elektronirakenteet).
15 vastausta artikkeliin “Paulin kieltosääntö & Hundin sääntö”
Jätä vastaus
Löysin sivustonne matematiikan opettajani ansiosta. Mielestäni koko idea on todella hieno ja olisi mahtavaa, jos se tulisi yhtä suosituksi kuin englanninkielisetkin versiot. Opiskelin itsenäisesti tätä kemian 2 kurssia ja pohdiskelin vaikka kuinka pitkään, mistä ihmeestä kaikki 1S2S ym. merkinnät tulivat. Nyt vasta ymmärsin, kuinka yksinkertainen asia oli :D. Kiitoksia siis kaikille teille, toivottavasti jaksatte jatkaa videoiden tekemistä, niistä todella on apua.
Kiitos palautteesta ja välittäisitkö matikan opellesi myös terveiset 🙂
Hei, ensiksi suuret kiitokset sivuistanne! Näistä on ollut älytön apu pääsykokeisiin lukiessa! Toivottavasti sivut ovat pystyssä vielä pitkään.
Mutta yksi tähän aiheeseen liittyvä asia on jääny kalvamaa ja en löydä vastausta mistään. Kun kuvataan elektronirakennetta laatikkomallin avulla, niin miksi osan d-lohkon alkuaineista 4d kohtaan tulee yksi atomi ja joihinkin kaksi? Kun esim raudan elektronirakenne on 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d6 mutta esim kromi- ja kupariatoimeissa 4s -orbitaalilla on vain yksi elektroni? kun eikö tuon 4s:n kuuluisi täyttyä kokonaan ennen 3d:tä? Vai täytyykö d-lohkon alkuaineita osata vain ulkoa?
Suuret kiitokset jos pystyisitte mua valaista tästä! 🙂
Hei, tämä on erinomainen kysymys, jonka kaikki kemian opiskelijat joutuvat jossain vaiheessa esittämään. Ensiksi opiskelijalle tulee mieleen, että onko kirjassa virhe, mutta yleensä seuraava huomio on, että useiden siirtymäalkuaineiden (d-lohko -> katso seuraava video) elektronirakenne täyttyy hieman opitusta poiketen.
Siirtymäalkuaineissa täytyy huomata, että näillä alkuaineilla täyttymässä on d-orbitaali (siksi d-lohko). d- ja s-orbitaalit ovat kuitenkin energeettisesti (kts. minimienergiaperiaae) lähellä toisiaan, eikä orbitaalien täyttyminen tämän vuoksi oli täysin säännönmukaista. Joissain tapauksessa d täyttyykin ennen s-orbitaalia. Tämä muoto on siis pysyvämpi (stable) minimienergiaperiaatteen mukaan.
Alkuaineiden elektronirakenteet löytyvät MAOLista, eikä niitä missään tapauksessa tarvitse opetella ulkoa.
Aivan loistavia videoita! Kaikki oleellinen mukana selkeästi selitettynä, eikä mitään turhaa sekoittamassa. Tämän helpommaksi ei ymmärtämistä voi tehdä. Suurkiitokset! Mahtava apupaketti! Tekee mahdottomalta tuntuvasta mahdollista! Kiitos panostuksesta!
Kiitoksia palautteesta! Luin juuri Mohammad Alin sanoneen hauskasti: ”Impossible is not a fact. It’s an opinion.”
”Impossible is not a fact. It’s an opinion.”
Vastavasti oikeus-’tiede’ ei ole tiedettä vaan mielipiteiden ’leikkaus’.
Minun milestä Samulilla on hieno ääni 🙂
Komppaan 🙂
Kiitos yhteisistä oppituneista Samuli! En ollut koskaan kulutkaan elektronikonfirmaatiosta ja hämäämän jäi myös pinssigvanttilukemat
Öhöm *-konfiguraatiosta* 🙂 -Daniel
Kirjassa asiat on selitetty todella huonosti ,mutta katsottuani tämän videon ymmärsin tosiaankin kaiken! Kiitoksia todella selkeästä videosta.
mikä video tää on
Hei, jäin miettimään tuota hapen elektronien sijoittumista. Minkä vuoksi 2p-orbitaaleilla nuolet/spinit ovat oikeassa reunassa ylöspäin ja vasemmassa alaspäin toisin kuin 1s ja 2s-orbitaaleilla? Onko tähän olemassa joku sääntö? Kiitos jo etukäteen vastauksesta 🙂
ei mitään sääntöä. makukysymys laittaako mitenpäin, oma valinta