Rakenneisomeria

Tutustutaan erilaisiin rakenneisomerioihin eli paikkaisomeriian ja funktioisomeriaan.

5 vastausta artikkeliin “Rakenneisomeria”

 1. Pertti

  Reaktio kirjassa rakenneisomeriat on jaettu nimikkeille: Runkoisomeria ja paikkaisomeria. Paikkaisomerialla tarkoitetaan tuota funktionaalisen ryhmän eri paikkoihin kiinnittymistä.. Meinas mennä vähän meinaa sekasin ku ym.videossa runkoisomeriasta puhutaan paikkaisomeriana.. Mistä yo-kirjoituksissa tietää kumpaa tarkoitetaan?

  Vastaa
  • Mikko

   Rakenneisomeria jaetaan kolmeen eri ryhmään. Runko-, paikka- ja funktioisomeriaan. Runkoisomerialla tarkoitetaan että molekyylien rungot ovat erilaiset, kuten esimerkiksi videossa näin oli butaanin ja 2-metyylipropaanin tapauksessa. Paikkaisomeria tarkoittaa, että funktionaalinen ryhmä (esim OH-ryhmä tai kaksoissidos on eri paikassa. Videolla näin oli 1-butanolin ja 2-butanolin tapauksessa. Funktioisomeria taas tarkoittaa, että molekyylissä on erilainen funktionaalinen ryhmä. Videolla näin oli propanolin ja metyylietyylieetterin tapauksessa.

   Vastaa
 2. Lotta

  Tuon eetterin nimenhän pitäisi olla etyylimetyylieetteri, koska aakkosjärjestys

  Vastaa
 3. Opiskeljia

  Kiitti tosta kommentista! Selvensi hyvin tuota asiaa. 🙂

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>