Optinen isomeria

Esittely

Optista isomeriaa kutsutaan myös peilikuvaisomeriaksi, sillä optiset isomeerit (enantiomeerit) ovat toistensa peilikuvia.

Nimeäminen

Opitaan kaksi tapaa nimetä optisia isomeerejä. Esimerkkiyhdisteenä on kiraalinen maitohappo.

9 vastausta artikkeliin “Optinen isomeria”

  1. annika

    Onko 2-butanoli optisesti aktiivinen. Itse olen käsittänyt, että jos hiileen on liittynyt 4 erilaista atomia, niin silloin hiili on asymmetrinen. 2-butanolissa hiileen on liittynyt 1 OH-ryhmä ja 1 vety ja 2 hiiltä. Toisella puolella hiiltä siihen on liittynyt metyyliryhmä ja toisella puolella etyyliryhmä. Eli ei riitäkään tarkastella hiiltä johon olisi kiinnittynyt 4 eri atomia vaan sivuryhmien pituuserotkin tulee huomioida tarkastelussa.

    Vastaa
    • Samuli

      Juuri näin! Tätä kysyttiin juuri viime viikon yo-kokeessa tehtävässä 4. Laitoin äsken videovastauksen tästä youtubeen. Tulee tänään varmaan tänne sivuille. Se oli hyvä tehtävä tästä aiheesta!

      Vastaa
      • annika

        Kiitos Samuli vastauksesta. Laitoin biologian puolelle muutaman kysymyksen myös. Kerkeisitkö vastata jossain välissä niihinkin.

        Vastaa
  2. Muute

    n. kohdassa 1:24 sanot, että +=myötäpäivään ja miinus vastapäivään. Kodassa 2:52 kuitenkin väität jotain päin vastaista, että + kääntyy vastapäivään… Oonko tosi pihalla?

    Vastaa
      • Samuli

        Kyseessä kaksi eri tapaa nimetä. Katso video vielä huolella niin ymmärrät. Wikipediasta löytyy myös lisätietoa nimeämisestä.

        Vastaa
        • Muute

          Eli kääntää valoa vastapäivään (merkitään miinuksella), jolloin amtomiryhmien koko kasvaa oikealle (kirjainmerkintä R)? ja päin vastoin..
          Kiitos!!

          Vastaa
  3. jaakeli

    pystyykö siis pelkästään massaluvun tavalla päätellä onko molekyyli + tai – ?
    jos massaluku kasvaa myötäpäivään on molekyyli tällöin – ja vastapäivään niin molekyyli on aina tällöin +.
    Olenko minäkin pihalla

    Vastaa
    • jaakeli

      massaluku kasvaa myötäpäivään: – merkki: taivuttaa valoa vastapäivään
      massaluku kasvaa vastapäivään: + merkki: taivuttaa valoa myötäpäivään

      Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>