Vektorien komponentit
Powerpoint-esitys vektorien komponenteista ja vektoreiden summaamisesta, tasapainoehdon soveltamisesta mekaniikan tehtävissä.
Kitka ja auton suurin kiihtyvyys
Käydään läpi kitkan määritelmä sekä lepo- ja liukukitkan erot. Tämän jälkeen lasketaan auton suurin mahdollinen kiihtyvyys, kun tiedetään pelkästään auton renkaan ja tienpinnan välinen lepokitkakerroin.
Kalteva taso ja kiihtyvyys, esimerkki
Laatikko liukuu alas kaltevaa tasoa. Ratkaistaan laatikon kiihtyvyys, kun tiedetään tason kaltevuus, laatikon ja tason välinen liukukitkakerroin sekä laatikon massa.
Kytketyt kappaleet, esimerkki
Kaksi laatikkoa on kytketty toisiinsa herkkäliikkeisen väkipyörän välityksellä. Jos toinen laatikko päästetään putoamaan, niin mikä on systeemin kiihtyvyys?
Kytkettyjen kappaleiden kiihtyvyys, esimerkki
Tässä esimerkissä lasketaan kahden laatikon, ja niiden välissä olevan narun, muodostaman systeemin kiihtyvyys.
Newton ajeli kylläkin Lamborghinilla.
Totta 🙂
8.15 kohdassa sanotaan, että vektori piirretään alkamaan toisen vektorin hännästä, eikös se aloiteta kuitenkin sen kärjestä?
Tarkoitit ilmeisesti noin 8min kohdalla, ei 8:15 kohdalla videossa olevaa kirjallista esitystä? Joo, siihen on päässyt virhe, hyvä huomio!
juurikin sitä meinasin 🙂 meen hämilleni vaan heti kun kertoja puhuu asiat sekasin 😀
Kytketyt kappale videossa kohdassa 3.40 miksi laatikko 1:lla merkitään -ma? Kiitos kovasti näistä todella hyvistä videoista!!! <3
Kuvaan on merkitty positiivinen suunta ylos pain. Laatikon 1 kiihtyvyys on negatiivista, silla se on vastakkaissuuntainen positiviselle suunnalle. Taman vuoksi -ma.
Miksi videossa 2 lepokitka on auton kulkusuuntaan? Mistä sen suunnan muutenkaan aina tietää, tämä tuottaa jatkuvasti vaikeuksia! Liikekitka on aina liikettä vastustava (?) Mutta miten tuo lepokitka toimii…?
Luulen tämän johtuvan siitä, että auton renkaiden alapinta kohdistaa tiehen voiman, joka suuntautuu taaksepäin (renkaat pyörivät eteenpäin). Jos taas kyseessä olisikin vedettävä renkaaton kappale esim. kivi, olisi lepokitka vetosuunnan vastainen.
Lepokitka on kyllä se voima, joka antaa autolle kiihtyvyyden ja sen suunta on tietysti sama kuin se mihin auto on kiihdyttämässä (yleensä eteenpäin :D)
Miksi videossa 3 Gx on merkitty negatiiviseksi vaikka se on valitun plussuunnan suuntainen?
Koska se on vastakkainen kitkavoimalle. Kaavassa Fµ on positiivinen, joten Gx on merkittävä negatiiviseksi.
Nii mutta miksi se on noin päin? Koska ilmeisesti positiivinen suunta x-akselin kohdalla on valittu kaltevan tason mukaisesti ”alaspäin”, eikö?
eikö liukukitkaa voi merkata neg ja Gx näin pos
Kun tiedetään tason kaltevuus ja laatikon paino, niin miten saa kitkakertoimen laskettua?