Vektoreista ja voimakuvioista

Vektorien komponentit

Powerpoint-esitys vektorien komponenteista ja vektoreiden summaamisesta, tasapainoehdon soveltamisesta mekaniikan tehtävissä.

Kitka ja auton suurin kiihtyvyys

Käydään läpi kitkan määritelmä sekä lepo- ja liukukitkan erot. Tämän jälkeen lasketaan auton suurin mahdollinen kiihtyvyys, kun tiedetään pelkästään auton renkaan ja tienpinnan välinen lepokitkakerroin.

Kalteva taso ja kiihtyvyys, esimerkki

Laatikko liukuu alas kaltevaa tasoa. Ratkaistaan laatikon kiihtyvyys, kun tiedetään tason kaltevuus, laatikon ja tason välinen liukukitkakerroin sekä laatikon massa.

Kytketyt kappaleet, esimerkki

Kaksi laatikkoa on kytketty toisiinsa herkkäliikkeisen väkipyörän välityksellä. Jos toinen laatikko päästetään putoamaan, niin mikä on systeemin kiihtyvyys?

Kytkettyjen kappaleiden kiihtyvyys, esimerkki

Tässä esimerkissä lasketaan kahden laatikon, ja niiden välissä olevan narun, muodostaman systeemin kiihtyvyys.

15 vastausta artikkeliin “Vektoreista ja voimakuvioista”

 1. pikkutarkka

  8.15 kohdassa sanotaan, että vektori piirretään alkamaan toisen vektorin hännästä, eikös se aloiteta kuitenkin sen kärjestä?

  Vastaa
  • Janne (Opetus.tv)

   Tarkoitit ilmeisesti noin 8min kohdalla, ei 8:15 kohdalla videossa olevaa kirjallista esitystä? Joo, siihen on päässyt virhe, hyvä huomio!

   Vastaa
   • pikkutarkka

    juurikin sitä meinasin 🙂 meen hämilleni vaan heti kun kertoja puhuu asiat sekasin 😀

    Vastaa
 2. ihmettelijä

  Kytketyt kappale videossa kohdassa 3.40 miksi laatikko 1:lla merkitään -ma? Kiitos kovasti näistä todella hyvistä videoista!!! <3

  Vastaa
  • Nerd1999

   Kuvaan on merkitty positiivinen suunta ylos pain. Laatikon 1 kiihtyvyys on negatiivista, silla se on vastakkaissuuntainen positiviselle suunnalle. Taman vuoksi -ma.

   Vastaa
 3. En ymmärrä

  Miksi videossa 2 lepokitka on auton kulkusuuntaan? Mistä sen suunnan muutenkaan aina tietää, tämä tuottaa jatkuvasti vaikeuksia! Liikekitka on aina liikettä vastustava (?) Mutta miten tuo lepokitka toimii…?

  Vastaa
  • Notsure

   Luulen tämän johtuvan siitä, että auton renkaiden alapinta kohdistaa tiehen voiman, joka suuntautuu taaksepäin (renkaat pyörivät eteenpäin). Jos taas kyseessä olisikin vedettävä renkaaton kappale esim. kivi, olisi lepokitka vetosuunnan vastainen.

   Vastaa
   • Tietäjä

    Lepokitka on kyllä se voima, joka antaa autolle kiihtyvyyden ja sen suunta on tietysti sama kuin se mihin auto on kiihdyttämässä (yleensä eteenpäin :D)

    Vastaa
 4. Miksi videossa 3 Gx on merkitty negatiiviseksi vaikka se on valitun plussuunnan suuntainen?

  Vastaa
  • Elarry

   Koska se on vastakkainen kitkavoimalle. Kaavassa Fµ on positiivinen, joten Gx on merkittävä negatiiviseksi.

   Vastaa
   • Sami Partanen

    Nii mutta miksi se on noin päin? Koska ilmeisesti positiivinen suunta x-akselin kohdalla on valittu kaltevan tason mukaisesti ”alaspäin”, eikö?

    Vastaa
 5. Oppilas x

  Kun tiedetään tason kaltevuus ja laatikon paino, niin miten saa kitkakertoimen laskettua?

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>