Itseinduktio käämissä

Intro itseinduktioon

Kytketään käämi ja hohtolamppu rinnan 4,5 voltin pariston kanssa. Avataan kytkentä nopeasti, mitä huomaat?

Teoriaa itseinduktiosta

Itseinduktio tai induktio kelassa virtapiirisimulaatiolla havainnollistettuna. Virran aikaderivaatan selitys ja kelaan indusoituvan lähdejännitteen suunta.

Esimerkkejä itseinduktiosta

Kaksi esimerkkiä käämin itseinduktiojännitteen määrittämisestä.
Esimerkki 1: Virran kuvaajan perusteella määritetty hetkellinen kelaan indusoituva lähdejännite virran kuvaajan tangentin kulmakertoimen avulla.
Esimerkki 2: Paloittain tasaisesti muuttuva virta tai vakiovirta. Virran kuvaajan perusteella piirrettu induktiojännitteen kuvaaja.

4 vastausta artikkeliin “Itseinduktio käämissä”

  1. Kyselijä

    Teoria 1. video kohta 04:55. Mistä tuo jännitepulssi tarkemmin ottaen johtuu?

    Vastaa
    • Vesa (Opetus.tv)

      Jännitepulssi kelassa syntyy virran äkillisestä muutoksesta. Kun kytkin aukaistaan virran nopea pieneneminen aiheuttaa kelassa magneettikentän muuttumisen, joka saa aikaan jännitteen, joka puolestaan pyrkii, Lenzin lain mukaisesti, ylläpitämään virtaa -jännitteen, joka vastustaa virran muuttumista. Katso vielä video Lenzin laista.

      Vastaa
  2. Rijkaard

    Kun esimerkkitehtävien kuvaajissa on esitetty virran muutosnopeus, tarkoitetaanko muuttuvaa ulkoista virtaa, joka ei ole kokenut vielä itseinduktion vastustavaa vaikutusta vai virtaa, jonka kasvua itseinduktio on jo rajoittanut. Toivottvasti ymmärrätte, mitä tarkoitan. Kiitoksia hyvistä videoista!

    Vastaa
  3. Miksi 1. videossa +- ja –merkit ovat noin päin kuin ovat videon kohdassa 11:23? Physica 7. kirjassa sivulla 92 merkit ovat juuri toisin päin.

    Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>