Teoriaa jännitteen indusoitumisesta
Liikkuvan johdinsauvaan indusoituva jännite magneettikentässä sekä piiriin kytketyn sauvan aiheuttama induktiovirta.
Auton antenniin indusoituva jännite
Tässä esimerkissä lasketaan kuinka suuri auton vauhdin pitäisi olla, jotta auton antenniin indusoituisi 12 voltin jännite. Toimisiko jääkaappi jos auto etenisi lasketulla nopeudella?
Miksi elektronit siirtyvät kohti tangon alaosaa?
Elektronit siirtyvät kohti tangon alaosaa mageneettisen voiman vaikutuksesta, jonka suunta saadaan selville oikeankäden-säännöllä. Huomaa, että kohdassa 0:53 peukalo osoittaa positiiviseen varaukseen kohdistuvan voiman, jolloin negatiiviseen elektroniin kohdistuva voima on juuri vastakkainen. Miksi sitten näin on? Vastauksena tuohon voi vain sanoa, että luonnon havaitaan toimivan siten…
En saa tuota oikean käden sääntöä oikein toimimaan tässä tapauksessa, olen varmaan liian tyhmä 🙁
Kun asetan etusormen v:n suuntaan ja keskisormen B itseäni kohden, niin peukalo F osoittaa ”jo valmiiksi” alaspäin. Peukalon kuuluisi osoittaa positiiviseen varaukseen kohdistuvan voiman suuntaan eli ylöspäin, mutta se osoittaakin negatiiviseen varaukseen kohdistuvan voiman suuntaan alas. Pitäisikö keskisormen B osoittaa sittenkin itsestäni poispäin?
OK, nyt ymmärsin 😀
Kun keskisormen laittaa aina osoittamaan X-merkkejä, niin homma toimii.
Siis tarkoitat kohti tangon yläosaa kuten videollakin sanotaan. Ymmärränkö oikein että, positiivisesti varautunut tangon pää on suuremmassa potentiaalissa? Ja tämän tapaisissa tehtävissa, indutkiovirran suunta on elektronien liikkeen suunnalla vastakkainen kuten yleisesti sähköopissa?
Eikö tuossa kakkosvideossa ole magneettikentän suunta väärin? Saan tuon videon mukaisen suunnan *vasemmalla kädellä*, mutta tarkoitus lienee käyttää oikeaa kättä (peukalo = voima, etusormi = nopeus ja keskisormi = magneettikentän suunta). ??
Saisko vastauksen tuohon, että toimiiko jääkaappi tuolla nopeudella/mitä tuolla kysymyksellä haetaan??