Ympyrä

Ympyrään liittyvää teoriaa

Käsitellän tasogeometrian objekteista ehkä kiehtovin, nimittäin ympyrä. Tässä videossa myös nimetään ympyrän keskeiset osat ja todetaan ympyrän säteen ja halkaisijan välinen suhde.

Ympyrän kehän pituus

Tutkitaan ympyrän sisälle sijoitetun säännöllisen monikulmion piirin ja ympyrän halkaisijan suhdetta. Tämän avulla määritellään ympyrän piirin ja ympyrän halkaisijan välinen suhdeluku pii. Lisäksi lasketaan muutama esimerkki, jossa pitää laskea ympyrän kehän pituus sekä ympyrän säde, kun kehän pituus tunnetaan.

Ympyrän kehä ja esimerkki polkupyörästä

Tässä esimerkissä lasketaan kuinka pitkän matkan polkupyörä etenee, kun sen rengas pyörähtää yhden kerran.

Ympyrän pinta-ala

Videolla perustellaan ympyrän pinta-alan kaava jakamalla ympyrä yhtäsuuriin sektoreihin, jotka lopulta asetellaan muistuttamaan suunnikasta. Videolla lisäksi lasketaan muutama esimerkkilasku, jossa joudutaan käyttämään ympyrän pinta-alan kaavaa.

Esimerkki ympyrän pinta-alasta (K2002/T2)

Ratkaistaan lyhyen matematiikan ylioppilaskokeen kevään 2002 tehtävä 2. Tehtävässä pitää selvittää ympyrän sisälle ja ulkopuolelle piirrettyjen neliöiden pinta-ala, kun ympyrän pinta-ala tiedetään.

6 vastausta artikkeliin “Ympyrä”

 1. Viivi

  Oon itse käynyt lukion jo monta vuotta sitten ja nyt kertailen matikkaa jälleen pääsykokeisiin. Halusin vaan sanoa, että huikeaa et ootte jaksaneet tuottaa tällasen määrän näin hyviä, selkeitä ja opettavaisia videoita! Näiden avulla matikan kertaaminen on oikeesti kivempaa ja ymmärrettävämpää ku koskaan, vaikken matikassa lukiossa ikinä loistanutkaan. Älkää väsykö pliis ikinä, nää on ihan huima juttu! <3

  Vastaa
 2. Mika

  Oon itse opiskelijana ja tosi hyvin oppii näistä videoista, koska itse ainakin videosta saa enemmän irti kuin kirjasta tai kun katson taululla kirjotettuja juttuja tunnilla. Geometria ollu aina vaikeeta, teidän ansiosta seki on helppoo!

  Vastaa
 3. Saija

  Olen opiskellut vuosien aikana paljon ja aikaisemmin en ole tällaisiin videoihin törmännyt. Paremmin oppii näin noiden videoiden kautta kuin kirjoista.

  Vastaa
 4. Petri Heinonen

  Selkeä opetusvideo. Helpompi opiskella kuin itsekseen kirjasta lukemalla.

  Vastaa
 5. Petri Heinonen

  Opetusvideot selkeät. Helpompi opiskella näiden avulla, kun kirjasta yksin lukemalla.

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>