Tammikuun puolivälissä joukko jyväskyläläisiä tulevaisuuden tiennäyttäjiä eli Cygnaeus-lukion ykkösvuotisten Geometrian kurssin ryhmä sai opettajaltaan Erkki Luoma-aholta tavallisuudesta poikkeavan kotitehtävän: ”Läksynä on katsoa YouTube-videoita.”
”Ai että mitä?! Onkos se nyt jotenkin oikeeta opiskelua…” ajatteli Tunnollisen Taisto. ”Eikö meitä opeteta?”
Iina Innokas taas oli haltioissaan: ”Tästä tulee hienoa! Voi edetä omaan tahtiin, kerrata tarpeen mukaan ja miettiä juttuja yhdessä kavereiden kanssa enemmän!”
”Mutta ei se video voi olla sama asia kuin oma opettaja.” Taisto tuumailee.
—–
Opetuskokeilu kesti kaksi kaksoistuntia ja ideana oli kotona katsoa uudet teoria-asiat videolta ja oppitunnit käytettiin pääasiassa tehtävien tekemiseen. Työskennellä sai omaan tahtiin, parhaaksi katsomallaan tavalla, joko itsekseen, parin kanssa tai ryhmässä. Opettajalle mahdollistui teorialuennoinnin sijaan antaa opiskelijoille enemmän yksilöllistä apua.
Tunnit pidettiin atk-luokassa; opiskelijoilla oli korvakuulokkeita mukanaan ja videot olivat käytettävissä. Spontaaneja keskusteluja ja yhdessä pohtimista syntyi erityisesti jälkimmäisellä kaksois(tunnilla.
Palautekyselyssä opiskelijoiden viesti oli lähes yksimielinen: tällaista voisi tehdä uudestaankin. Lehtori Luoma-ahon kanssa sovittiin alustavasti vastaavasta analyyttisen geometrian kurssiin (MAA4) liittyen.
Yksi vastaus artikkeliin “Opetuskokeilu Jyväskylän Cygnaeus-lukiolla”