Teoriaa
Kertaus yläkoulun puolelta. Videossa käydään läpi kuparin puhdistus elektrolyyttisesti ja tutustutaan muihinkin elektrolyysin käyttökohteisiin.
Esimerkki
Kerrataan videossa elektrolyysi esimerkkien avulla. Opitaan, miksi elektrolyysissä käytetään sulatettua suolaa vesiliuoksen sijaan.
Onko elektrolyysissä aina niin, että se alkuaine, joka on alempan on anodi ja hapettuu?
Anodilla oleva tosiaan hapettuu aina elektrolyysissä.
Epäpuhdas = Likainen 😀
platina ja hiili ovat passiivisia elektrodeja eivätkä osallistu reaktioon ja esim. juuri kupari on aktiivinen, joten se osallistuu ja voidaan sitä näinollen puhdistaa. Mitä tapahtuu jos toinen elektrodeista on passiivinen ja toinen aktiivinen? Pysyykö edelleen positiiviseen napaan kytketty anodina, vai muuttuuko tilanne? kummalla tapahtuu hapettuminen ja kummalla pelkistyminen, jos esim. hiili- ja rautaelektrodit upotetaan alumiinisulfaattiliuokseen, hiili +napaan kiinnitettynä?
Minkä takia tuo natrium pelkistyy kloorin sijaan vaikka natriumin normaali potentiaali onkin suurempi?
Mietitääänpä voiko Cl- ioni ottaa vastaan vielä elektroneja, entäpä Na+?
miksi kultaiset esineet näyttävät arvokkailta?
Lienee sosiaalinen ilmiö, että kiiltäviä esineitä *pidetään* arvokkaina ts. niiden takia ollaan valmiita näkemään vaivaa tai maksamaan oravannahkoja tai perunoita…noin kuvainnollisesti.
Voiko vesi hapettua tai pelkistyä myös sähkökemiallisen parin ioniliuoksissa?? Vai pelkästään elektrolyysissä?
Mitä nuo elektrodit ovat 2. Videossa? En saanut millään selville…
Mainitsen videossa, että elektrodit ovat passiivisia platina -elektrodeja 🙂
saako mangnesium siis pelkistymiseen tarvitsemansa elektronit tuolta kloorilta vai elektrodilta ? Muuten ymmärsin mutta tämä jäi hieman epäselväksi.
Mitä veteen liuenneelle rauta-ioneille tapahtuu?