Sähkökemia

Daniellin pari

Kertaus yläkoulun puolelta. Opitaan Daniellin parin rakenne ja toimintaperiaate.

Metallien jännitesarja

Kertaus yläkoulun puolelta. Tutustutaan metallien jännitesarjaan ja opitaan käyttämään sitä. Jännitesarjan avulla voidaan päätellä, tapahtuuko kahden eri metallin välillä reaktiota.

13 vastausta artikkeliin “Sähkökemia”

 1. jefa

  jeeee tajusin ihan kaiken xddxdxdxddxdxdxddxdxdxdxdxddxd

  Vastaa
 2. faje

  hello everybody! we are so stubid so we came here to learn!

  Vastaa
 3. abi

  Tälläinen pieni huomio vain, että tuossa 1. videon lopussa, puhut Au:sta, kullasta ja nuoli siirtyy Ag:n kohtaan eli hopeaan, ei kultaan.

  Vastaa
  • Janne (Opetus.tv)

   Samulin puolesta kommentoin, hyvä huomio, lisään videoon kommentin asiasta

   Vastaa
 4. oppilas

  En ymmärrä tätä reaktiota (Cu + Ag+ > Cu2+ + 2Ag) 😀

  Vastaa
  • Samuli

   Kirjoittamasi reaktio ei ole samassa muodossa kuin videolla. Kyseisessä reaktiossa (siis videolla) käydään läpi, kuinka epäjalompi metalli (Cu) hapettuu ja jalompi metalli (Ag) pelkistyy.

   Vastaa
 5. Suolasillan merkitys Daniellin parissa :
  Suolasilta sisältää suolaa esim. NaCl mutta se on vesiliuoksena (aq) eli suolasillan sisällä on Na+ ja Cl- -ioneita. Suolasillan molemmissa päissä on yleensä jotain mikä estää tämän liuoksen valumisen samantien ulos esim. puuvillapallerot tms. Suolasillan sisältämän liuoksen tehtävänä on tasoittaa Zn 2+/SO4 2- ja Cu 2+/SO4 2- liuoksien (ZnSO4 ja CuSO4) kasvaneet negatiiviset ja positiiviset varaukset.
  Kuten muistatte Zn atomi luovuttaa 2 elektronia ja ko. atomi muuttuu Zn 2+ -ioniksi joka liukenee siihen liuokseen jossa se elektrodi lilluu ja sinkkipötkylä samalla pikkuhiljaa hajoaa. Samalla kun niitä Zn 2+ -ioneita liukenee omaan ZnSO4 -vesiliuokseen alkaa sen ko. liuoksen negatiivinen varaus kasvaa.
  Elektronit siirtyvät sinkiltä johtoa pitkin kuparipötkylän kautta liuokseen jossa Cu 2+ ioni puolestaan ottaa ne 2 elektronia vastaan ja kiinnittyy kuparipötkön pintaan kupariatomina jolloin Cu 2+ -ionit pikkuhiljaa häviävät siitä CuSO4 -liuoksesta missä se kuparipötkylä polskii. Aina kun näitä Cu 2+ -ioneita poistuu liuoksesta pötkylään, liuoksen SO4 2+ -ionien määrä kasvaa jolloin myös koko vesiliuoksen positiivinen varaus kasvaa sitä mukaa.
  Ja nyt suolasillan tarkoitus ratkeaa!
  Suolasillalta valuu sinkin ZnSO4 vesiliuokseen Cl- ioneja jotka tasoittavat Zn 2+ ionien kanssa liuoksen varauksen. Na+ ionit valuvat toiselle puolelle ja tasaavat SO4 2- ionien kanssa CuSO4 -liuoksen varauksen.
  Jos varaukset nousevat liuoksissa liian korkeiksi ei spontaania kemiallista reaktiota pysty tapahtumaan eli elektronien siirtyminen estyy –> ei sähköä.

  Samuli tai joku muu moderaattori, kelpaako selvennys vai tuleeko hylsy ?

  Vastaa
  • jemppu

   juu tosiaan itekin kaipasin suolasillan merkitystä. Mooli kirjassa ei ollut 🙁 Nyt tiiän kiitos Bohr!

   Vastaa
  • Jesi

   Väärinpäin sulla noi varaukset. Jos liuokseen tulee lisää Zn2+ ioneja, ei sen varaus voi millään muuttua enemmän negatiiviseksi. Sama kupariliuoksella. Ja sulfaatti-ionin varaus ei oo positiivinen.

   Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>