Henderson-Hasselbalchin yhtälö

Kaavan johtaminen

Jatketaan puskuriliuosten käsittelyä. Henderson-Hasselbalchin yhtälöllä voidaan nopeasti määrittää valmistettavan puskuriliuoksen pH-arvo.

Henderson-Hasselbalch (emäspuskuri)

Henderson hasselbalchin yhtälö voidaan johtaa myös emäspuskureille, ja tällöin yhtälöllä voidaan määrittää puskuriliuoksen pOH-arvo.

9 vastausta artikkeliin “Henderson-Hasselbalchin yhtälö”

  1. Samuli

    Chatissä tuli vastaan mielenkiintoinen kysymys HH-yhtälöstä. Entä jos heikon hapon sijaan puskuri valmistetaankin heikosta emäksestä ja sitä vastaavasta suolasta? Esim. NH3 ja NH4+.

    Tässäkin tapauksessa HH-yhtälöä voi toki käyttää, mutta yhtälö pitää muistaa aina johtaa, myös happojen tapauksessa. Muuten tekee helposti virheitä. Emäksen tapauksessa johdettu yhtälö on muotoa:

    pOH = pK(b) + lg(BH/B) tai
    pOH = pK(b) – lg(B/BH)

    ,jossa B = emäs ja BH = suola

    Vastaa
  2. niiskuneiti

    Miksei tämä anna oikeaa vastausta: pOH = pKb – lg ([NH3]/[NH4+] ?

    Vastaa
  3. Same

    Kuten myös tuossa alemmassa videossa, eikö HH-yhtälön tulisi olla
    pH=pKa -lg (A-/HA) ? Näin ainakin kaikkialla muualla kerrotaan, mutta tuossa ensimmäisessä videossa se on pH=pKa -lg (HA/A-). Onko siinä virhe vai…?

    Vastaa
    • Same

      Aaah, niin tietysti, en huomannut tuota +/- vaihtoa, kannattaa jättää tuo minun aiempi kommentti huomioimatta.

      Vastaa
  4. Erika

    Minkä takia yhtälössä on tässä videossa -log, kun kaikkialla muualla se kirjoitetaan +log? Ainakin itse sain eri vastaukset, -logilla sen 6.9, ja +logilla 7.5

    Vastaa
  5. Inga

    Kannattaa ehkä huomioida tarkemmin merkitsevät numerot, ensimmäisessä videossa vastaus on pyöristetty 0:n merkitsevän numeron tarkkuudella 😉

    Vastaa
  6. Mirkku

    Hei! Jos meillä on happoa ja sen vastinemästä 100ml:ssa saman verran. Eli meillä on etikkahappoa 0,050mol/l ja meillä on myös natriumasetaattia 0,050mol/l. Etikkahapon pKa on 4,74. Eli pH=pKa. Kun tähän liuokseen lisätään 100ml vettä, huomataan, että pH ei muutu. Ja jos lisättäisiin 1l vettä niin pH ei silloinkaan muutu koska suhde pysyy samana. Tuleeko koskaan raja vastaan, että pH ei olekaan sama kuin Pka. Esim jos lisätään valtameren verran vettä, niin kuulostaa naurettavalta, että valtameri jonka ph on 7 niin kun se lisätään niin pH muuttuukin 4,74. Milloin tulee raja vastaan ja miten sen voi laskea, eli milloin henderson-hasselbachin yhtälö ei enää toimi?

    Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>