Laskuja puskuriliuoksilla

Puskurin pH:n muutos

Laskuharjoitus puskuriliuoksella. Lasketaan, kuinka paljon pH-arvo muuttuu, kun puskuriliuokseen lisätään reilusti emästä.

Puskuriliuoksen valmistus

Otetaan esimerkiksi maitohappopuskurin valmistus.

Fosfaattipuskuri

Fosforihappo on 3-avoinen happo. Kun fosforihappoa titrataan vahvalla emäksellä, havaitaan kolme ekvivalenttikohtaa. Fosfaattipuskuria käytetään paljon laboratoriossa, sillä monesti on tarve puskuroida neste pH-arvoon 7.

12 vastausta artikkeliin “Laskuja puskuriliuoksilla”

  1. elina

    Miksi maitohappotehtävässä maitohappoa oli valmiiksi jo se 0.1 mol/l?

    Vastaa
    • samuli

      Koska NaOH konsentraatio on alkutilassa 0,1 M, niin myös happoa (maitohappoa) pitää olla vähintään sama määrä. Kaikki NaOH siis kuluu reaktiossa. Tämän lisäksi alkutilassa voidaan maitohapolle merkitä 0,1M + x, sillä tiedetään, että lopputilassa pH on happaman puolella.
      Katsoitko videon loppuun?

      Vastaa
  2. Niko

    Viimeisessä videossa b kohdassa miksi on väärin kun ajattelee, että h2Po4- ioneita on valmiiksi liuoksessa 10 potenssiin -1,08 eli 0,08 mol/l. Joten A- ja HA tarkemmin olis 1-0,08-0,5=0,417mol/l=HA ja 0,08+0,5=0,58mol/l=A-. Jolloin pH olisi 2,271 eli enemmän kuin Ka(h3po4), joka on 2,125. Et kuitenkaan ilmeisesti approksimoinut b,c ja d kohdissa.

    Vastaa
    • Samuli

      En ole varma ymmärsinkö kysymyksesi oikein, mutta reaktiossa voit ajatella, että emäslisäys kuluttaa yhtälön oikealla puolella olevia ja sinne muodostuvia oksoniumioneja.

      Vastaa
  3. valelääkäri

    pitäisikö ensimmäisessä videossa ensin laskea, kuinka paljon oksoniumioneja on puskuriliuoksessa, jotta voidaan olla varmoja siitä, että niitä on enemmän kuin hydroksidi-ioneja, jolloin tiedetään sataprosenttisesti, että kaikki hydroksidi-ionit kuluvat neutraloitumisreaktiossa?

    Vastaa
    • Samuli

      Jos oksoniumit kuluvat, muodostuu niitä kaiken aikaa lisää lähtöaineista.
      En ole toisaalta varma mitä tarkoitit ja kysymys vaikuttaakin hyvin samalta kuin Nikolla alla. Nikon kysymys liittyy kuitenkin eri tehtävään.
      Käy läpi Nikon esittämä ongelma, niin tajuat mistä oli kyse.

      Vastaa
  4. kemisti

    Miksi toisessa videossa merkitään H&H -yhtälöön hapon ja emäksen konsentraaioiksi x ja 0,1? kun hapon alkukonsentraatio on kerta 0,1+x ja emäksen 0,1 ja vastaavat tasapainokonsentraatiot ovat x ja 0. Miksi hapolle käytetään tasapainokonsentraatiota ja emäkselle alkukonsentraatiota?

    Vastaa
  5. epätoivoinen

    Miten paljon suoloja reaktioissa muodostaa, miten sen voisi laskea? onko Natrium ainoa suola? Esim Ph 7, jos molaarisuus on 1M?

    Vastaa
  6. epätoivoinen

    Onko fosforihapot yleensä sitoutuneena natriumiin, esim NaH2PO4? ovat nämä forsforihapot suoloja?

    Vastaa
  7. tudey5

    Miksi kolmannen tehtävän C kohdassa, ei voi laskea siten, että merkataan [H2PO4] 0.5 mol/l. H3PO4 on hävinnyt kokonaan ja NaOH on hävinnyt kokonaan, eli tilavuus tuplaantuu ja konsentraatio puolittuu.

    Eli H2PO4 –> HPO4 + H3O, K = 6.2 * 10^-8

    Vastaa
  8. Talviruusu

    Moikka! Tosi paljon kiitoksia näistä opetusvideoista, on ollut iso hyöty ja apu kun olen päntännyt farmasian pääsykokeeseen käymättä lukion kemian kursseja! Kaikkea hyvää tekijöille ja kiitos vielä! 🙂

    Vastaa
  9. iel

    Kysymys kolmannesta videosta. Titrauskäyrän b-kohdassa eli ensimmäisessä ekvivalenttipisteessä, kun H3PO4 on kulunut loppuun, onko H2PO4 ainemäärä sama kuin H3PO4 ainemäärä alussa? Yritin pyöritellä sen b-pisteen pH-arvoa sitä kautta (laskien H2PO4 ja NaOH tilavuudet yhteen konsentraatioon), mutta saamani vastaus on väärin. Pystyykö sitä ratkaista tuolla tavalla?

    Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>