Le Châtelier`n periaate: teoriaa
Tutustuminen La Châtelier`n periaatteeseen. Periaate ennustaa, mihin suuntaan tasapainossa oleva reaktio lähtee etenemään, kun reaktio-olosuhteita (konsentraatiota, painetta, lämpötilaa) muutetaan.
Konsentraatio ja Le Châtelier`n periaate
Mikä vaikutus konsentraation muutoksilla on reaktion tasapainoon?
Paine ja Le Châtelier`n periaate
Mikä vaikutus paineen muutoksilla on reaktion tasapainoon?
Lämpötila ja Le Châtelier`n periaate
Mikä vaikutus lämpötilalla on reaktion tasapainoon? Le Châtelier`n periaate yhdistyy 3. kurssin reaktioentalpiaan.
Auttaa alyttömästi nämä videot tajuamaan asiat ku koulun opetus kohdistuu niille kympin oppilaille…. Kiitoksia!
Kiitos! 🙂 Huomioithan kuitenkin, että luokkaopetuksen sovittaminen kaikille sopivaksi on todella haastava tehtävä.
Kiitos!! Olin jo ihan solmussa tuon lämpötilan muutoksen kanssa. Video selvensi asiaa huomattavasti 🙂 Ihan huippu tämä teidän sivusto!
Hei. Mitkä videot ovat tärkeimmät kurssikoetta varten?
Pystyykö tota 2 videon laskua laskemaan noilla tiedoilla loppuun asti, siis että kuinka paljon on uudessa ”lopullisessa” tilanteessa aineiden konsentraatio?
Jeps, kyllähän sen noilla arvoilla voisi laskea. Tarkoituksena videolla oli demonstroida konsentraation muutoksen vaikutusta reaktion kulkusuuntaan. Käytännössä tuossa on vaan yksi tuntematon (dityppitetraoksidin tp-konsentraatio), jonka saa ratkaistua tp-vakion ja typpidioksidin tp-konsentraation avulla.
Eli siis eksotermisessä reaktiossa lämpötilan kohotus saa reaktion kulkemaan reaktion lähtöaineiden suuntaan, miten sitten lämpötilan laskeminen eksotermisessä reaktiossa ja miten ne menee endotermisessä reaktiossa? Voi olla että ajattelen tän ihan liian monimutkasesti..
Lämpötilan laskeminen eksotermisessä reaktiossa saa reaktion kulkemaan reaktiotuotteiden suuntaan. Endotermisessä reaktiossa vaikutukset ovat vastakkaiset eli kohotus saa reaktion kulkemaan reaktiotuotteiden suuntaan ja laskeminen lähtötuotteiden suuntaan.
Vaikuttaako paineen nostaminen reaktioon vaikka reaktiossa vain yksi aine olisi kaasumaisessa olomuodossa? Vai pitääkö kaikkien aineiden olla kaasumaisena että paineen muutos vaikuttaisi reaktioon?
Oi! Painevideossa sanotaan, kun vain yksi tuote on kaasumaisessa lasketaan se ainoaksi moolimääräksi; eli sen ollessa esim. tuotteiden puolella katsotaan että lähtöaineiden puolella ei ole mitään –> Paineen nostaminen saa reaktion sirtymään lähtöaineiden puolelle tässä ym. tapauksessa.