Aaltoliikkeen synty ja aaltoliikkeen perusyhtälö

Teoriaa ja havainnollistus

Videossa havainnollistetaan mekaanisen aaltoliikkeen syntyä väliaineessa (köydessä) sekä johdetaan aaltoliikkeen perusyhtälö. Aallonnopeus väliaineessa on aallon pituuden ja taajuuden tulo. Videossa selvitetään myös se miksi mekaanisen aallon nopeus riippuu ainoastaan väliaineen ominaisuuksista (köyden kireydestä).

Kuuma kesä, laituri ja aaltoliike!

On puumakesä, eikun siis kuuma kesä, olet laiturilla ja pudotat kiven järven pintaan, tai… nautit viilentävästä vedestä liikuttamalla harmonisesti jalkaasi laiturilta. Synnytät aallon, joka etenee joka suuntaan luomastasi pistemäisestä lähteestä. Määritetään tämän aallon nopeus simulaatiomittausten ja aaltoliikkeen perusyhtälön avulla 🙂

4 vastausta artikkeliin “Aaltoliikkeen synty ja aaltoliikkeen perusyhtälö”

  1. Hyviä ja selkeitä videoita. Vesan ääni tuo täsmällisyydessään mieleen Nikke Knattertonin, mikä on tietysti lisäansio. Kiitokset näistä!

    Vastaa
  2. Anja Maijala

    Aamu klo 5 ja kissa herätti, valot päälle ja silmät kiinni vielä, näin tasaisen aaltoliikkeen. Olikohan vähän vinossa oikealle, eteni vasemmalta oikealle, siinä oli keskellä vaakaviiva. Aika nopea liike, tasainen, selkeä. Mikähän se oli?

    Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>