Voima ja ympyräliike yleisemmin

Teoriaa ympyräliikkeestä

Kiihtyvässä ympyräliikkeessä vaikuttavat voimat ja yleinen katsaus voimavektoreihin ympyräliikkeessä.

Esimerkki tasaisesta ympyräliikkeestä

Esimerkki voimatarkastelusta, kun kappale on tasaisessa ympyräliikkeessä.

Tasainen ympyräliike ja moukari

Tutustutaan Primož Kozmusin ennätysheittoon tasaisen ympyräliikkeen voimatarkastelun avulla.

Apina ja liaani, tasainen ympyräliike

Käsitellään tasaista ympyräliikettä liaanissa pyörivän apinan näkökulmasta. Hieman haastavampi esimerkki, jossa tulee mukaan voiman komponenttitarkastelu.

Surmansilmukka eli Loop de Loop

Selviäisitkö surmansilmukasta? Seurataan Twingon ja Sierran ikiaikaista kamppailua maanteiden herruudesta. Mekaanisen energian säilymislaki ja muuttuva ympyräliike ovat avainasemassa tässä esimerkissä.

Surmansilmukka IRL

Fifth Gear Loop de Loop
Kuten edellinen, mutta hiukan tuotteistetummin

Mäkihyppääjä

Vain mäkimies voi tietää…nimittäin mäkihyppääjään kohdistuvien voimien suuruudet hyppyrimäen alaosassa. Tässä esimerkissä käytetään Mekaanisen energian säilymislakia hyväksi Ympyräradalla olevan kappaleen voimatarkastelussa.

Uskaltaisitko itse tehdä perässä? – Kuusamon Eräveikkojen mäkihyppääjä Lauri Asikainen kiinnitti Savon Sanomien pyynnöstä kameran kypäräänsä hypätessään Puijon suurmäestä helmikuussa 2013.

Kartioheiluri (K2013/6)

Fysiikan ylioppilaskoe kevät 2013 tehtävä 6: tehtävässä ratkaistaan kartioheilurin jaksonaika ja heilurin langan jännitysvoima.

Hunajakennon pyörimisnopeus (S2014/T6)

Selvitetään hunajalingon suurin mahdollinen pyörimisnopeus, kun tiedetään että hunajakenno kestää korkeintaan 3,5 kPa:n paineen.

5 vastausta artikkeliin “Voima ja ympyräliike yleisemmin”

 1. Tuomas

  Tuossa 6. tehtävässähän tulisi olettaa myös, että lähtökorkeus on säteen suuruinen. Jos mäkihyppääjä lähtisi esim. korkeudelta 1/4 halkaisijasta, niin laskuhan(pun intended) ei onnistuisi? Käytetyn mäen muoto olisi silloin toki loivempi, vaikkakin se olisi ympyrän kehä.

  Vastaa
 2. Aleksi

  Millaisella hardwarella (syöttölaite etupäässä) ja ohjelmistolla nämä videot ovat toteutettu?

  Vastaa
  • Janne (Opetus.tv)

   Eri videoissa eri toteutuksia, mutta mm. Prezi ja LaTeX on näissä videoissa käytössä. Piirtopöytää käytetään myös, joskaan ei näissä videoissa taida olla.

   Vastaa
 3. löllöllölöö

  Parasta kun näissä on huumorii mukana! 😀 ”kahen litran oohoocee turbokolmosen kautta nelosen puhaltimella” xD Muutenkin tosi mukava opettelutapa näin.! Keep up good work! 🙂

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>