Harmonisen liikkeen kuvaajat

Värähtely ja aaltoliike ajan ja paikan funktioina

Videossa opiskellaan harmonisen värähtelijän liike ajan funktiona sekä verrataan tätä etenevän aallon kuvaan paikan suhteen. Jaksonaika voidaan lukea ajan funktiosta harmoniselle värähtelijälle kun taas väliaineessa etenevän aallon paikan funktiosta voidaan lukea aallonpituus!

Värähdysliikkeen paikka, nopeus ja kiihtyvyys ajan funktioina

Videossa havainnollistetaan GeoGebra-ohjelmalla värähtelijän paikaan, nopeutta ja kiihtyvyyttä ajan funtioina sekä sitä, miten nämä kuvaajat liittyvät toisiinsa.

Katso myös sinifunktioon liittyvää asiaa matematiikan puolelta.

2 vastausta artikkeliin “Harmonisen liikkeen kuvaajat”

 1. Ainstaini

  Hei, onkohan tässä tuon taajuuden suhteen virhe. Videossa mainitaan, että se on 1,33Hz. Oman näkemykseni mukaan Taajuus olisi 1/ jaksonaika (4,7s) = n. 0,2Hz. Vai olenko aivan väärästä. Kiitos loistavista videoista!

  Vastaa
  • Sami Nolo

   olet aivan oikeassa koska jakson aika T on 1/f eli 1/1,33 ja tämä on 0,7518….. eli ei pidä alkuunsakkaan paikkaansa. neljä vuotta kulunut mutta sait nyt vastauksen 😀

   Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>