Vaakasuora heittoliike

Vaakasuora heittoliike: teoriaa

Videolla tarkastellaan vaakasuoraan heitetyn pallon liikettä ja johdetaan pallon pysty- ja vaakasuuntaisen paikan sekä nopeuden lausekkeet. Pallon nopeus saadaan laskettua vaakasuuntaisen ja pystysuuntaisen nopeuskomponentin avulla käyttäen hyödyksi pythagoraan lausetta ja tangenttifunktiota.

Vaakasuora heittoliike ja laskuvarjohyppääjä

Laskuvarjohyppääjä hyppää lentokoneesta. Kuinka kauan kestää, että hyppääjä putoaa 1500 metrin korkeuteen? Kuinka monta metriä hyppääjä on edennyt vaakasuunnassa tässä ajassa?

Vaakasuora heittoliike ja talon korkeus

Lumipallo heitetään talon katolta vaakasuoraan. Ratkaistaan talon korkeus, kun tiedetään lumipallon lentoaika.

Vaakasuora heittoliike ja pallon nopeus

Pallo heitetään 10 metrin korkeudelta vaakasuoraan nopeudella 5,0 m/s. Mikä on pallon nopeus hetkellä 1,0 s? Entä hetkellä 2,0 s?

5 vastausta artikkeliin “Vaakasuora heittoliike”

 1. ainstain

  Kiitoksia selkeistä ja ytimekkäistä videoista! Näistä on paljon apua 🙂

  Vastaa
 2. Nerojälleen

  Kysyisin kolmannesta esimerkistä, että miksi siinä pitää yleensäkkääm laskea tuota lentoaikaa..

  Vastaa
  • meme master

   Sen takia että b-kohta kysyi pallon nopeutta 2 sekunnin kohdalla mutta koska lentoaika on vähemmän kuin 2 sekuntia niin ei pallolla ole enää nopeutta 2 sekunnin kohdalla (osunut maahan jne)

   Vastaa
 3. Suomalainen

  Kysyisin vain että onko varma, että videon 4 vaiheessa 2 pallo on jo levossa? pallothan tapaavat pompata maahan osuessaan. En sitten tiedä ehtiikö pallo pysähtyä kuluvan 0,57s aikana.

  Vastaa
 4. janne

  Hei, minulla olisi tämmöinen pulma. Fast and Furious elokuvassa urheiluautolla ajetaan pilvenpiirtäjän sisällä ja lopuksi autolla hypätään ikkunan läpi naapuritalon sisälle. Montako kerrosta alempaan kerrokseen auto lentää, jos talojen välimatka, s on 25 m, ja auto ennättää saada nopeuden 50 km/h? Käytössä on elokuvaikkunat, jotka eivät jarruta auton vauhtia. Kerroskorkeus on 3,5 m. Anna vastauksesi kokonaisina kerroksina

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>