Beetahajoaminen

Beetahajoaminen tyypeittäin

Videossa opiskellaan simulaatioiden ja ydinkartan avulla beeta-miinus- ja beeta-plus-hajoamiset sekä elektronisieppaus. Positronin ja elektronin annihilaatio käydään myös animaation avulla läpi.

Reaktioenergiat beetahajoamisissa

Reaktioenergian lausekkeen johto beeta-miinus- ja beeta-plus-hajoamiselle sekä elektronisieppaukselle.

Beetasäteilyn spektri ja neutriino

Videossa tutustutaan beetasäteilyn spektriin ja siihen miten liikemäärän säilymislaki liittyy neutriinon emittoitumiseen beetahajoamisessa. Liikemäärän säilymislaki on videon keskiössä ja sen vuoksi video on hyödyllinen myös mekaniikan kertaukseksi. Neutriinon ilmaisemisen periaate sekä Cherenkovin säteilyn synty käydään läpi.

3 vastausta artikkeliin “Beetahajoaminen”

 1. Jenny

  Hei!
  2. videossa sanotaan beeta miinus-hajoamisen kohdalla ytimen olevan epästabiili liian neutronimäärän takia. Videossa sanottiin kuitenkin yhden neutronin muuttuvan protoniksi. Miksi tällöin neutroneita on ylimäärin? Miten tämä vaikuttaa ytimen stabiiliuteen neutronien ollessa varauksettomia?
  Kiitos jo etukäteen!

  Vastaa
  • Frans Hartman

   Luulisin että juuri tuo ”ylimääräinen” neutroni muuttuu protoniksi, jonka jälkeen ylimäärää ei enää ole. Sen sijaan neutronin varauksettomuus ei vaikuta ytimen stabiiliuteen, mutta tämä on vain arvelua. 🙂 Korjatkaa viisaamat.

   Vastaa
 2. Miten protoni neutroniksi kun neutroni protonia raskaampi?

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>