Ydinhajoamisen kinematiikkaa

Ydinhajoamisen kinematiikka on hämmästyttävän mekaanista! Usein samat lainalaisuudet pätevät ydinfysiikassa ja mekaaniikassa.

Videossa käsitellään alfahajoamisessa säilyvää liikemäärää sekä johdetaan alfahiukkasen liike-energian ja ydinhajoamisen reaktioenergian Q välille yleinen lainalaisuus, joka pätee myös kahteen osaan fissioituvalle ytimelle. Ydinhajoamisessa voidaan usein soveltaa täysin samaa matematiikkaa kuin mekaniikan ongelmissa. Lopuksi annetaan kolme ydinfysiikkaan sekä mekaniikkaan liittyvää ylioppilastehtävää, jotka ratkeavat soveltamalla videossa käsiteltyjä matemaattisia lainalaisuuksia.

YO S2011/9: ratkaisu

Palovaroittimessa on α-aktiivista 241Am-isotooppia, jonka hajoamisreaktio on annettu. Laske alfahiukkasen kineettinen energia ja nopeus 241Am-isotooppin alfahajoamisessa. Videossa vertaillaa myös mikä on alfahiukkasen saaman liike-energia suuruus verrattuna tytärytimen liike-energiaan.

4 vastausta artikkeliin “Ydinhajoamisen kinematiikkaa”

 1. Mikkos

  Paljonkohan on pistevähennys YO-kokeessa, jos ei johda tuota kaavaa?

  Vastaa
  • jcederberg

   Morjes Mikkos, laitoin viestin asiasta Veskulle, mutta en tiedä miten pian ennättää vastaamaan. Yt ja tsemppiä opiskeluun, Janne C

   Vastaa
  • Vesa Maanselkä

    Mikäli perustelut puuttuvat täysin, niin uskoisin, että puolet pisteistä lähtee. Jos taas on esitellyt liikemäärän säilymislain ja liike-energian säilymisen hajoamisessa, eikä ole kaavaa varsinaisesti johtanut niin ehkä vain yksi piste rokotetaan. Kannattaa siis opetella kaavan johto koska samaa proseduuria tarvitaan usein Fy4 ja Fy5 kurssien tehtävissä.

   Vastaa
 2. vieras

  Mun laskimen mukaan palovaroitin tehtävän 2. kohdassa m(Np) / (m(Np)+m(He))= 0,9856 eikä 0,9834…

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>