Kaavan johtaminen ja kaksi esimerkkiä
Videolla johdetaan eli perustellaan todennäköisyyden yhteenlaskusäännön kaava:
$P(A \text{ tai } B) = P(A)+P(B)-P(A \text{ ja } B)$
Huomaa, että mikäli on mahdotonta että tapahtumat A ja B toteutuisivat yhtä aikaa, pätee yllä olevassa kaavassa tällöin $P(A \text{ ja } B) = 0$ ja siis näissä tilanteissa todennäköisyyden yhteenlaskukaava pelkistyy muotoon
$P(A \text{ tai } B) = P(A)+P(B)$
(Ei kannata turhaan säikähtää näitä merkintöjä…näyttävät ehkä vastenmielisille, mutta kun katsot videon niin idea kyllä selviää, trust me 🙂 )
Moi! Osaisitko neuvoa SHARP EL-W531G laskimen keskihajontaa? Oon penkonut netin ohjeet läpi, mutta en ole saanut oikein niistä selkoa…Koeviikko lähestyy ja oon pihalla tilastotoiminnoista kuin lumiukko..
Moikka Katariina! Valitettavasti en ole koskaan kyseistä laskinmallia käyttänyt niin en osaa tuohon kyllä kommentoida 😛 Selvisikö asia?
Wow! Mahtavaa, että tällaisia videoita löytyy netistä. Tää on sama asia, kun olisi luokassa kuuntelemassa, mut täällä etuna on, että voi kelata ja kuunnella uudelleen tai vaikka pysäyttää opetuksen miettimisen ajaksi. Kiitoskiitoskiitos tuhannesti! Ylppäreihin valmistaudun näiden videoiden siivittämänä.
Ja suuri plussa täällä on opettajien rauhallinen, havainnollistava ja ennen kaikkea selkeä tyyli opettaa. 🙂
Raikasta kevättä!
Nyt kyl purskahti teet suusta tuolle Jarkko Ruutu -läpälle 😀 Kiitoksia näistä hyvistä videoista! Vieläkin tarvitsee välillä kertauksena, vaikka korkeakoulussa opiskellaankin <3