Hessin laki

Hessin laki liittyy edelleen entalpiaan. Tutustutaan videossa lakiin kahden esimerkkiyhtälön avulla. Opitaan, kuinka yhdisteille voidaan epäsuorasti määrittää perusmuodostumislämpö.

13 vastausta artikkeliin “Hessin laki”

 1. miksi veden muodostumislämpö on tuossa -241kJ/mol??

  Vastaa
  • ja mistä butaanin muodostymislämpö saadaan edes tuohon 2. kohtaan kun sitä poltetaan?

   Vastaa
  • Samuli

   Ciao, tätä on kysytty aikaisemminkin. Kohdassa 14. Perusmuodostumislämpö on sama kysymys ja olen siihen vastannut. Luetko siis sieltä. Taitaa olla ensimmäinen kysymys.

   Vastaa
   • Winha

    En vieläkään ymmärrä, miten butaanin muodostumislämpö saadaan edes tuohon 2. kohtaan, kun sitä poltetaan. Eli mitenkä luku -2877 syntyy?

    Vastaa
    • Frans Hartman

     Englanninkielisen wikipedian mukaan butaanin perusmuodostumislämpö vaihtelee välillä −126.3–−124.9 kJ/mol. Jos valitaan arvo -126, niin reaktiossa saadaan 4x(-393,5)+5×(-285,8)-(-126) = -2877.

     Ehkä eri taulukoissa on hiukan erilaisia lukuja eikä pienistä heitoista kannata välittää.

     Vastaa
 2. sanna

  En nyt ymmärrä kuinka tuo kokonaisentalpiaero saadaan tässä butaani-esimerkissä..
  kun H(tuotteet)-H(lähtöaineet)=kokonaisentalpiaero,
  niin eikö silloin laskukaava ole: 2877kJ – (-3002kJ) = 5879kJ?
  (laskukaavaan siis kun sijoittaa luvut niin kaksi miinusta peräkkäin pitäisi tulla plus?)

  Vastaa
  • Samuli

   Moi, tässä esimerkissä sinun täytyy ajatella reaktion kulku välivaiheen kautta. Ajattele, että ensiksi grafiitista ja vedystä muodostuu hiilidioksidia ja vettä (välivaihe). Toisessa reaktiossa näistä aineista muodostuu sitten butaania. Uskon, että ymmärrät tämän jos katsot videon vielä kertaalleen huolella läpi.
   Tsempit opintoihin.

   Vastaa
   • sanna

    Hei. Kiitti! Tarkoititko että kun reaktion kulku käy välivaiheen kautta ei voi suoraan sijoittaa saatuja entalpian muutoksia kaavaan? Eli kun tarkastellaan entalpian muutoksia niin tarkastellaan ns. jatkuvaa reaktiota ja summataan saadut entalpianmuutokset keskenään ja tästä saatava arvo on kysytty perusmuodostumislämpö?

    Vastaa
    • Samuli

     Moi, en ehkä osannut selittää tätä selkeästi. Ongelma on siis se, ettei butaanin perusmuodostumislämpöä voi määritää suoraan, vaan määritys pitää tehdä epäsuorasti (välivaiheen kautta). Ei kannata ajatella mitään kaavoja. Tässä pitää ajatella vaan yksinkertaisesti, mitä tapahtuu. Kun reaktioden 1 ja 3 entalpiamuutokset tunnetaan, niin saadaan kysytty butaanin perusmuodostumislämpö laskemalla reaktioiden entalpiat yhteen.

     Vastaa
     • sanna

      Kiitos! liikaa kaavoja tullut pyöriteltyä tässä… 🙂

 3. Avuton abi

  Miksi saan 1. Entalpiamuutokseksi -3003kJ enkä -3002kJ ? Mitä lasken väärin ? 4x(-393,5)+5×(-285,8)-0= -3003 eikä -3002 😮 ?

  Vastaa
  • Frans Hartman

   Laskit oikein, eikä Samuli ehkä poiminut lukuja uusimmasta Maolista. Kokeen tehtävänannossakin voi olla vähän eri luvut kuin Maolissa.

   Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>