Sidosenergia (entalpia)

Reaktioentalpian arvosta voidaan laskea sidosenergioita erilaisille kemiallisille sidoksille. Sidosenergia ilmaisee, kuinka paljon energiaa sidoksen katkaisemiseen tarvitaan. Sidosenergioista voidaan laskea yhdisteiden perusmuodostumislämpöjä.

3 vastausta artikkeliin “Sidosenergia (entalpia)”

 1. Hei, nyt en ymmärrä erästä asiaa. Taulukkokirjassa (MAOL) on s.149 lueteltu muodostumislämpöjä molekyyleille. Siinä metaanimolekyylin muodostumislämpö on -74,9 kJ. Miten videossa voi ola metaanin hajoamisessa tarvittava energia 1662 kJ. Eikö se pitäisi olla MAOL-mukaan 74,9kJ?

  Vastaa
 2. opiskelija

  Voiko ionisidokselle määrittää sidosenergian. Miksi niitä ei ole taulukkokirjassa?

  Vastaa
 3. Reaktio 3:ssa entalpian yhteydessä sanottiin, että eksotermisessä reaktiossa lähtöaineisiin on sitoutunut paljon energiaa -> sidokset heikkoja. Reaktiotuotteissa sen sijaan on varastoitunut vähän energiaa, ja sidokset ovat lujia.
  Sidosenergiassa kuitenkin sanotaan, että sidosenergia on sidoksen lujuuden mitta. Mitä suurempi sidosenergia, sitä vahvempi sidos.
  Tuntuu, että nämä ovat ristiriidassa.

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>