Teoriaa säännöllisistä monikulmioista
Säännöllinen monikulmio on monikulmio, jonka kaikki sivut ovat keskenään yhtä pitkiä. Tästä seuraa, että väistämättä myös kaikki kulmat ovat keskenään yhtä suuria.
Muistiinpanot
Esimerkki säännöllisistä monikulmioista: Budapestin Oktogon
Budapestissa Unkarissa on paikka nimeltä Oktogon, joka on nimensä mukaisesti (jokseenkin) säännöllisen 8-kulmion muotoinen. Videossa tehdään Oktogonille sijoittuva esimerkkilasku.
Budapest, Hongarije, is een plaats genaamd Oktogon, die zoals de naam al doet vermoeden (enigszins) normale 8-gon vorm. De video wordt Oktogon geplaatst rekenvoorbeeld.
ik weet niet
Ensimmäissä videossa kohdasta 1.08 alkaen, yksittäisen kulman suuruuden laskemisessa on jotain häikkää. N:n arvo on kaikissa kohdissa 10, vaikka sen pitäisi olla monikulmion kulmien määrä. Esim. Kolmion yksittäisen kulman suuruudeksi tulee tuolla kaavalla 480 astetta.
Alussa on väite: ”Säännöllinen monikulmio on monikulmio, jonka kaikki sivut ovat keskenään yhtä pitkiä. Tästä seuraa, että väistämättä myös kaikki kulmat ovat keskenään yhtä suuria.” Tämä väite pitää paikkaansa vain kolmioilla. Jo nelikulmioissa kansanomaisesti salmiakkikuvio todistaa, ettei sivujen yhtäpituudesta seuraa kulmien yhtäsuuruus. Säännöllisyys vaatii siis molemmat ominaisuudet itsenäisesti.
Kyllä, videossa on virhe eikä ko. toteamus pidä paikkaansa
Hei, onko säännöllisen monikulmion pinta-alan laskuun joku kaava? Olen jumissa tehtävässä, jossa pitäisi laskea säännöllisen kuusikulmion A, jossa on annettu sivun (kannan) pituus. Miten lähtisit ratkaisemaan tätä?