Säännöllinen monikulmio

Teoriaa säännöllisistä monikulmioista

Säännöllinen monikulmio on monikulmio, jonka kaikki sivut ovat keskenään yhtä pitkiä. Tästä seuraa, että väistämättä myös kaikki kulmat ovat keskenään yhtä suuria.

Muistiinpanot

Säännöllinen monikulmio
Säännöllinen monikulmio
Säännöllinen monikulmio, tulostus
Säännöllinen monikulmio, tulostus

Esimerkki säännöllisistä monikulmioista: Budapestin Oktogon

Budapestissa Unkarissa on paikka nimeltä Oktogon, joka on nimensä mukaisesti (jokseenkin) säännöllisen 8-kulmion muotoinen. Videossa tehdään Oktogonille sijoittuva esimerkkilasku.

Muistiinpanot

Säännöllinen monikulmio: Budapestin Oktogon
Säännöllinen monikulmio: Budapestin Oktogon
Säännöllinen monikulmio: Budapestin Oktogon, tulostus
Säännöllinen monikulmio: Budapestin Oktogon, tulostus

6 vastausta artikkeliin “Säännöllinen monikulmio”

 1. Desna552

  Budapest, Hongarije, is een plaats genaamd Oktogon, die zoals de naam al doet vermoeden (enigszins) normale 8-gon vorm. De video wordt Oktogon geplaatst rekenvoorbeeld.

  Vastaa
 2. Sami

  Ensimmäissä videossa kohdasta 1.08 alkaen, yksittäisen kulman suuruuden laskemisessa on jotain häikkää. N:n arvo on kaikissa kohdissa 10, vaikka sen pitäisi olla monikulmion kulmien määrä. Esim. Kolmion yksittäisen kulman suuruudeksi tulee tuolla kaavalla 480 astetta.

  Vastaa
 3. Koponen

  Alussa on väite: ”Säännöllinen monikulmio on monikulmio, jonka kaikki sivut ovat keskenään yhtä pitkiä. Tästä seuraa, että väistämättä myös kaikki kulmat ovat keskenään yhtä suuria.” Tämä väite pitää paikkaansa vain kolmioilla. Jo nelikulmioissa kansanomaisesti salmiakkikuvio todistaa, ettei sivujen yhtäpituudesta seuraa kulmien yhtäsuuruus. Säännöllisyys vaatii siis molemmat ominaisuudet itsenäisesti.

  Vastaa
  • Janne Cederberg

   Kyllä, videossa on virhe eikä ko. toteamus pidä paikkaansa

   Vastaa
 4. Anna

  Hei, onko säännöllisen monikulmion pinta-alan laskuun joku kaava? Olen jumissa tehtävässä, jossa pitäisi laskea säännöllisen kuusikulmion A, jossa on annettu sivun (kannan) pituus. Miten lähtisit ratkaisemaan tätä?

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>