Suorakulmaisen kolmion trigonometriaa

Suorakulmaisen kolmion sini, kosini ja tangentti

Trigonometrisista funktioista eli sinistä, kosinista ja tangentista on paljon hyötyä kolmioihin liittyviä sivunpituuksia, kulmansuuruuksia ja pinta-aloja ratkaistaessa. Käsitellään lyhyesti mitä sini, kosini ja tangentti ovat ja annetaan yksi mahdollinen muistisääntö sen muistamiseen ”mikä on mikin” (SOHCAHTOA-ninja).

Esimerkkejä kosinin ja tangentin hyödyntämisestä

Ensimmäisessä esimerkissä aurinko paistaa 24° kulmassa ja puun varjo tasamaalla on 15m pitkä. Kuinka pitkä on puu? Toisessa esimerkissä purjevenettä on kallistettava, jotta se mahtuu sillan ali. Kysymys kuuluu kuinka paljon venettä on vähintään kallistettava.

12 vastausta artikkeliin “Suorakulmaisen kolmion trigonometriaa”

 1. niko

  Mietin että enkö osaa enään yksinkertaisia kulmalaskuja mutta onneksi videon casiossakin oli radiaanit päällä 🙂

  Vastaa
 2. takapenkinkuorsaaja

  Todella hyviä videoita!
  MAA3 Geometria koeviikko tulossa ja kirjasta ei paljoa itse opi!
  Näin videolla se on kuin oppitunnilla olisi ja voi katsoa niin monta kertaa kuin haluaa.
  Radiotoimittajan lämmin ääni ja hyvä asioiden havainnollistaminen, loistavaa!

  Vastaa
  • Janne (Opetus.tv)

   Kiitos palautteesta ja menestystä koeviikkoon! 🙂

   Vastaa
 3. pii per

  Aivan mahtavia nämä opetusvideot ! Oppii hyvin kuuntelemalla ja jos itse yritää ensiksi ratkaista tehtävän ja katsoa sitten videolta menikö oikein

  Vastaa
  • Janne (Opetus.tv)

   Joo, toi on hyvä lähestymistapa, että video vaan pauselle ja laskee ite. Paremmin oppii niin kuin että kattoo suoraan vaan ratkasun 🙂 Ja kaikista parhaiten oppii kun selittää saman asian vielä kaverille omin sanoin ja piirroksin.

   Vastaa
 4. dimdamdum

  Nää videot on aina koeviikon pelastus 😀 Kiitos!

  Vastaa
 5. Tura

  Kiitos tästä!! Nyt kun myöhemmissä opinnoissani en saa enää käyttää taulukkokirjaa, mutta tarvitsen silti trigonometrisia funktioita tämä tuli tarpeeseen! Juuri se mitä etsinkin. Kunpa tälläisiä olisi ollut jo omana lukioaikana.

  Vastaa
 6. AP Physics

  KIITOS! Lähin vaihtoon jenkkeihin ja heti lyötiin nokan eteen 40 sivua kesäläksyjä, eikä ollu muuten mitään muistikuvaa miten SOHCAHTOA meni, tää oli pelastus. 😀

  Vastaa
 7. Einoveino

  Voiko tuollaisessa viimeisen esimerkin kaltaisessa tehtävässä oikeasti pyöristää alaspäin, sillä tuolloinhan se vene ei enää sieltä alta mahtuisi?

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>