Arvonlisäverotus kuluttajan näkökulmasta
Kuluttajina maksamme tuotteista ja palveluista arvonlisäveroa eli tuttavallisemmin ALVia. Kuluttajahinnat ilmoitetaan lain mukaan aina verollisina hintoina (eli sisältäen ALV:n). Kuinka monta prosenttia ALV on missäkin tuoteryhmässä?
Kuluttajahinnoittelu poikkeaa yritysten välisestä hinnoittelusta sikäli, että toisin kuin kuluttajahinnat, yritysten väliset hinnat ilmoitetaan aina ilman arvonlisäveroa (eli ns. ALV 0% -hinnat) ja ALV lisätään verottomaan hintaan kauppahetkellä.
Muistiinpanot: ALV kuluttajan näkökulmasta
Arvonlisäverotus yrityksen näkökulmasta
Yritysten näkökulmasta arvonlisävero on huomattavasti merkityksellisempi asia kuin kuluttaja-asiakkaiden näkökulmasta. Yritysten on nimittäin tilitettävä verottajalle myynnissä saatujen ja ostoissa maksettujen ALV-osuuksien erotus.
Muistiinpanot: ALV yrityksen näkökulmasta
ALV-osuuden selvittäminen verollisesta hinnasta
Johdetaan laskukaava verottomien hintojen laskemiseksi ALV:n sisältävistä hinnoista. (HUOM! Videon lopussa on virhe kun puhutaan verottomasta hinnasta (h) kun piti puhua arvonlisäveron osuudesta ja merkitä sitä a:lla. Lasku on sinänsä oikein.)
Muistiinpanot: ALV-osuuden selvittäminen
Näiden videoiden tuottamista on tukenut Töölön yhteiskoulun lukio Helsingistä.
Hei! 3. videossa pieni virhe: h = ALV:n osuus, kuten otsikkokin sanoo. Ei siis veroton hinta.
Moikka! Oops, niin onkin tullut oikeen kunnon ajatusvirhe! Kiitos virheen ilmoittamisesta! Lisään videoon kommentin aiheesta ja korjaan asian noihin muistiinpanotiedostoihin 🙂
Kiitos, tosi hyviä videoita. Oli apua 🙂