Asunnon ostaminen ja asuntolaina

Asuntolainaan liittyvää terminologiaa

Asuntolainaan ja ylipäätään lainan ottamiseen liittyy runsaasti tärkeää terminologiaa. Käsitellään tässä termit viitekorko, korkomarginaali, korkokatto, lyhennys, korko (kokonaiskorko), maksuerä, laina-aika, vakuus, järjestelypalkkio ja varainsiirtovero.

Myös ensiasunnon ostajan etuja ja asunnon ostamisen vaiheita käsitellään lyhyesti.

Tasalyhennyslaina

Tarkastellaan tasalyhennyslainan ominaisuuksia. Lainanmaksussa maksuerä koostuu lyhennyksestä ja korosta. Tasalyhennyslainassa lyhennyksen osuus on kuukaudesta toiseen aina samansuuruinen. Lyhennyksen päälle tuleva koron osuus taas ”elää” jäljellä olevan lainan ja kulloisenkin kokonaiskoron (viitekorko+korkomarginaali) mukaan.

Muistiinpanot tasalyhennyslainasta

Tasalyhennyslaina
Tasalyhennyslaina
Tasalyhennyslaina, tulostusversio
Tasalyhennyslaina, tulostusversio

Tasaerälaina

Tasalyhennyslainasta poiketen tasaerälainassa maksuerän suuruus säilyy muuttumattomana olettaen, että korkoprosentti ei muutu. Mikäli korkoprosentti muuttuu, on tasaerälainoja kahdenlaisia: a) annuiteettilainassa maksuerän suuruus muuttuu koronmuutoksen yhteydessä, mutta ei muulloin, kun taas b) kiinteässä tasaerälainassa maksuerän suuruus ei muutu missään vaiheessa vaan laina-aika ”elää” koronmuutosten mukaan.

Annuiteettilainan ja kiinteän tasaerälainan esittely sekä laskukaavat

Esimerkkejä annuiteettilainasta

Tehdään kolme esimerkkilaskua annuiteettilainaan liittyen:

  • 1:50 Heikki ottaa 90 000 € annuiteettilainan 1,8% kokonaiskorolla 10v laina-ajalla. Mikä on annuiteettin eli kuukausittaisen maksuerän suuruus?
  • 4:27 Mitkä olisivat em. lainan kokonaiskustannukset 10v ajalta olettaen, että korkoprosentti ei muuttuisi laina-aikana ollenkaan?
  • 6:03 Kuinka pitkä olisi laina-ajan oltava, jos kuukausittaiseksi maksuerän suuruudeksi haluttaisiin 600 €?

Annuiteetin kaavan johtaminen ja esimerkki

Kiinteän tasaerälainan muutoslaskuri

Rakenna itsellesi oma laina-ajan muutoslaskuri! Videolla esitetään taustaa sille miksi laskurin tekeminen on hyödyllistä. Havaitaan lisäksi mm. yllättävä ilmiö laina-ajan pidentymisen suhteen: 15v alkuperäisellä laina-ajalla koronnousu 3%:sta 5%:iin pidentää laina-aikaa 2,7 vuotta, mutta 30v alkuperäisellä laina-ajalla pidennys on huimat 34,6 vuotta!!

Videolla ei pieniä vinkkejä lukuunottamatta varsinaisesti opeteta taulukkolaskentaohjelman käyttöä.

Kiinteän tasaerälainan muutos (ruudunkaappaus)
Kiinteän tasaerälainan muutos (ruudunkaappaus)

Asuntolaina 10 vuodeksi (K2004/15)

Lasketaan paljonko tasaerälainassa on lainaa jäljellä k lyhennyksen jälkeen.

Linkkejä

Näiden videoiden tuottamista on tukenut Töölön yhteiskoulun lukio Helsingistä. Töölön yhteiskoulu

Yksi vastaus artikkeliin “Asunnon ostaminen ja asuntolaina”

  1. Anton

    Aivan mahtava sivusto, auttanut minua paljon matemaattisissa ongelmissa. Tämä sivusto pysyy kirjainmerkeissäni ehdottomasti. Tämä on palvelu josta voisin hyvällä omatunnolla maksaakin, kuitenkin is0 kiitos ilmaisesta käytöstä. ”Opin paremmin tämän kautta kuin tunnilla”

    Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>