Sijoittaminen

Sijoitusterminologiaa

Johdanto

Säästämiseen ja sijoittamiseen on useita vaihtoehtoja riippuen siitä a) kuinka paljon riskiä haluaa ottaa, b) kuinka suurista sijoitusmääristä puhutaan ja c) kuinka pitkäksi aikaa halutaan sijoittaa.

Sijoittamisen 72-sääntö

Korkoa-korolle -vaikutus ei ole lineaarinen. Hyvä muistisääntö sijoituksen tuoton arvioimiseen on seuraava:

 • Jos tuottoprosentti on x % vuodessa (netto), kestää noin 72/x vuotta, jotta sijoitetun pääoman arvo tuplaantuu
 • Esim. 5 % vuodessa (netto): pääoman arvon tuplaantuminen vie noin 72/5 = 14,4 vuotta
 • Vastaavasti 7 % vuodessa (netto): 72/7 = 10,3 vuotta

Linkkejä

Säästö- ja sijoitustilit

Säästö- ja sijoitustilit ovat pankkien asiakkailleen tarjoamia sijoitustuotteita. Tilien tyypit ja ehdot vaihtelevat pankeittain. Säästö- ja sijoitustilit ovat riskittömiä ja näin ollen myös niiden odotettavat tuotot ovat melko pieniä (yleensä max 5 %/v brutto).

Eläkevakuutukset

Tarkastellaan eläkevakuutuksia, markkinointipuheita, joilla niitä myydään sekä eläkevakuutuksiin sisältyviä yllättäviä ominaisuuksia ja kuluja. Lisäksi verrataan esimerkkilaskelman muodossa eläkevakuutuksen ja pörssisijoituksen kuluja ja tuottoja.

Osakkeet

Jotta osakesijoittamista voidaan ymmärtää paremmin, täytyy ensin osata perustiedot siitä mikä on osakeyhtiö, mitä ovat osingot ja miten osakeyhtiön omistajakuntaa voidaan osakkeiden oston/myynnin kautta muuttaa. (Yrityksen arvon määritys, PDF)

Katsaus siihen mitä tietoa Kauppalehden verkkopalvelusta löytyy osakesijoittamiseen liittyen.

Aktiiviset ja passiiviset rahastot

Rahastojen perusideana asiakkaan näkökulmasta on saada aikaan hajautusta myös suhteellisen pienillä sijoitussummilla. Näin siksi, että suoraan osakkeisiin sijoitettaessa ei ole kovinkaan järkevää tehdä alle 1000 € suuruisia kertaostoja johtuen kaupankäyntimaksuista (n. 5-10 €/osto- tai myyntitapahtuma/yhtiö). Saadakseen aikaan esim. hajautuksen 10 eri yhtiöön, pitäisi suorassa osakesijoittamisessa olla käytössään ainakin 10 000 €. Rahastojen avulla hajautus saadaan aikaan myös pienemmillä sijoitussummilla.

Aktiivisten ja passiivisten rahastojen vertailuvideo (seligson.fi)
Suomalaiset indeksirahastot (tarkkamarkka.com)

Obligaatiot

Obligaatiot eli joukkovelkakirjalainat ovat yhteisön (esim. valtion, kunnan, pankin tai yrityksen) liikkeelle laskemia lainoja joita yleisö (sinä ja minä) voi merkitä itselleen. Obligaatiolle maksetaan yleensä vuosittaista korkoa kiinteän korkoprosentin mukaan. Esimerkiksi valtion liikkeelle laskemat obligaatiot ovat erittäin turvallisia ja varmoja sijoituksia.

Sijoitusasunnot

Perehdytään asuntosijoittamisen perusperiaatteisiin ja opitaan mm. laskemaan asuntosijoittamisen vuokratuotto. Huomaa, että tämä video ei ole eikä se pyrikään olemaan tyhjentävä esitys aiheesta.

HUOM! Tällä sivulla esitetyt asiat ovat perusasioita eri sijoittamisen muodoista. Taitavaan sijoittamiseen vaaditaan laajempaa osaamista ja tietämystä. Teet mahdolliset sijoituspäätöksesi omalla vastuullasi.

Näiden videoiden tuottamista on tukenut Töölön yhteiskoulun lukio Helsingistä. Töölön yhteiskoulu

4 vastausta artikkeliin “Sijoittaminen”

 1. Liubov Cherezova

  Olisi kiva saada rahastoista esimerkkivideo.

  Vastaa
 2. rosa

  Miksi Minttu muuttui yhtäkkiä Matiksi tossa tehtävässä? 😀

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>