Valuuttakurssit

Rahanvaihto vaihtokonttorissa

Valuutanvaihtopisteillä vaihtokurssit esitetään aina vaihtokonttorin näkökulmasta. Eli jos puhutaan valuutan ostamisesta, tarkoittaa se, että valuutanvaihtopiste ostaa sinulta, asiakkaalta tiettyä valuuttaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa euroja dollareiksi vaihtaessasi valuutanvaihtopiste ostaa sinulta euroja.

Osa valuutanvaihtopisteistä perii vaihtotapahtumasta esim. prosentuaalisen välityspalkkion. Osa taas ei peri erillistä välityspalkkiota, mutta välityspalkkio tavallaan sisältyy vaihtokursseihin. Mitä ”kauempana” vaihtopisteen osto- ja myyntikurssi ovat toisistaan, sisä suurempi on välityspalkkion suuruus.

Valuuttamuunnokset Google-haun avulla

Tiesitkö, että Google-haun avulla voi tehdä valuuttamuunnoksia? Kokeile vaikkapa kirjoittaa hakukenttään 123 EUR in USD tai 456 HUF in RUB.

Valuuttakurssin suora ja epäsuora noteeraus

Suora noteeraus

Rahanvaihtokonttorit käyttävät yleensä suoraa noteerausta siksi, että se on asiakkaan kannalta ymmärrettävämpi. Suorassa noteerauksessa vaihtokurssi esitetään muodossa 1 VV = x PV, missä VV tarkoittaa vierasta valuuttaa ja PV paikallista valuuttaa. Esimerkiksi ruotsalainen rahanvaihtopiste saattaisi listata esim. näin: 1 € = 9,32 SEK. Vieras valuutta (tässä tapauksessa Euro) esitetään siis suorassa noteerauksessa tavallaan ”ensisijaisena”.

Epäsuora noteeraus

Epäsuorassa noteerauksessa kotimaan valuutta esitetään ”ensisijaisena”. Esimerkiksi kun Suomen pankki listaa valuuttakursseja, esitetään kurssit muodossa 1 € = x vierasta valuuttaa.

Devalvaatio ja revalvaatio

Devalvaatio tarkoittaa valuutan ulkoisen arvon alentumista suhteessa johonkin toiseen valuuttaan. Revalvaatio vastaavasti tarkoittaa arvon nousua suhteessa toiseen valuuttaan.

Oman maan valuutan revalvaatio suhteessa matkustuksen kohdemaahan on matkustajan näkökulmasta hyvä asia, sillä tällöin kohdemaan hintataso tuntuu halvemmalta. Samoin tuontituotteet kyseisestä maasta ovat halvempia. Kuitenkaan vienti kyseiseen maahan ei tällöin vedä yhtä hyvin, koska ulkomaisen ostajan näkökulmasta kotimaasta sinne viedyt tuotteet tuntuvat kalliimmilta.

Devalvaation näkökulmasta em. kohdat kääntyvät päinvastaisikseen.

Valuutan ostaminen ja myyminen

Valuuttaa ostettaessa ja myytäessä pankki tai vastaava rahanvaihtoyhtiö saa tuloja osto- ja myyntikurssin välisellä erotuksella. Pankki myy valuuttaa kalliimmalla ja tarjoutuu ostamaan sitä halvemmalla. Mahdollisesti lisäksi veloitetaan myös välityspalkkio.

Norjan kruunuja Ruotsin kruunuiksi

Käsitellään esimerkkilasku, jossa Norjan kruunuja vaihdetaan euroiksi ja Ruotsin kruunuiksi.

Näiden videoiden tuottamista on tukenut Töölön yhteiskoulun lukio Helsingistä. Töölön yhteiskoulu

Yksi vastaus artikkeliin “Valuuttakurssit”

  1. rosa

    Miksi monessa videossa on virheitä ja korjauksia? Eikö sen videon voi poistaa jos se on ihan väärin laskettu

    Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>