Inflaatio, deflaatio ja rahan arvo

Inflaatio ja deflaatio

Karkeasti ottaen inflaatio tarkoittaa rahan ostovoiman alentummista ja kuluttajahintojen nousua. Deflaatio taas tarkoittaa rahan ostovoiman kasvua ja kuluttajahintojen alentumista. Intuitiivisesti voisi ajatella, että jälkimmäinen olisi parempi, mutta taloustieteessä deflaatiota pidetään talouden häiriötilana. Näin siksi, että deflaatio yleensä johtuu siitä että tuotteet ja palvelut eivät mene kaupaksi, mikä ajan oloon heijastuu myös työllisyyteen.

Inflatointi ja deflatointi

Inflatoinnilla tarkoitetaan rahan arvon muuttamista ajassa eteenpäin indeksilaskennan keinoin. Deflatointi taas tarkoittaa vastaavaa muunnosta ajassa taaksepäin. Inflatointi on indeksilaskennan vastine korkolaskennan korkoa-korolle -laskennalle. Deflatointi taas vastaa korkolaskennan diskonttausta.

(Huom! Älä sekoita deflatointia ja devalvaatiota toisiinsa, ne ovat eri asia!)

Tehdään esimerkki deflatoinnista, jossa arvioidaan elinkustannusindeksin avulla ruisleivän hintaa vuonna 1951, kun vuoden 2011 hinta tiedetään:

Rahamäärän nimellinen vs. reaalinen muutos

Rahamäärän nimellisellä muutoksella tarkoitetaan rahanmäärien vertailua huomioimatta sitä, että rahamäärät ovat mahdollisesti eri vuoden rahamääriä (eli inflaatiota ei huomioida).

Reaalista muutosta laskettaessa huomioidaan inflaation vaikutus inflatoimalla/deflatoimalla kaikki vertailtavat rahamäärät saman ajankohdan rahaksi ja vertailemalla niitä vasta sen jälkeen.

Näiden videoiden tuottamista on tukenut Töölön yhteiskoulun lukio Helsingistä. Töölön yhteiskoulu

6 vastausta artikkeliin “Inflaatio, deflaatio ja rahan arvo”

 1. Nastamuumio

  Tuossa laskussa (3:30) vaikuttaisi olevan pieni virhe: x:n kuuluisi olla nimittäjässä, jos ”inflatoidaan”. Nyt saadaan vuoden 2005 2500e:n arvo ”vuoden 2009 rahassa”.

  Vastaa
  • Joo, niinpä onkin, puhun inflatoivani, mutta sitten kuitenkin deflatoin; kiitos viestistä! Teen korjauksen tuohon videoon.

   Laskussa tulee siis muunnettua vuoden 2011 rahassa ollut 2500e vuoden 2009 rahaan (eikä siis vuoden 2005 rahaan kuten esitit).

   Vastaa
   • Nastamuumio

     Niinpä onkin! Mistähän lie vetäisin tuon vuoden 2005. Kiitokset nopeasta vastauksesta, ja muutenkin hyvästä sivustosta.

    Vastaa
 2. tiltu

  Minä tykkäisin tehdä palkkavertailun lopussa laskutoimituksen 2386,87-2300=86,87, joka minun järkeni mukaan olisi palkan muutos vuoden 2009 rahassa. Vuoden 2011 rahassa tämä olisi sama kuin inflatoimalla saatu palkan muutos 90,98. Tai sitten en ymmärrä rahan arvon muuntamisesta mitään.

  Vastaa
  • Janne (Opetus.tv)

   Kiitos tiltu kommentista ja pahoittelut viiveestä vastaamisessa. Videossa on virhe, jota varten videossa on Youtube-kommentti asiasta kohdassa 3:40. Kommentti ei kuitenkaan näy kännykällä videota katsottaessa. Esittämäsi laskutapa on siis oikein 🙂

   Vastaa
 3. Rospe

  Lukemassani tilastotieteen kirjassa sanotaan että deflatoidut arvot kuvaavat reaalikehitystä. Eikö siis inflatoidutkin arvot kuvaa reaalikehitystä?

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>