Lajien välinen vuorovaikutus

Käydään esimekkien avulla läpi viisi erilaista lajien välistä vuorovaikutussuhdetta. Vuorovaikutussuhteita ovat kilpailu, saalistus (peto-saalissuhde), mutualismi, kommensalismi ja ammensalismi. Erikoistapauksena mutualismista käsitellään symbioosi.

13 vastausta artikkeliin “Lajien välinen vuorovaikutus”

  1. Mitä ne ampiaisten näköset oli tossa saalistus-kohdassa?

    Vastaa
    • Samuli_turunen

      C-E ovat kukkakärpäsiä (yli 5000 lajin heimo). Oikeassa alakulmassa (F) on sarvijäärien heimoon kuuluva aitojäärä. 

      Vastaa
  2. Mihin kategoriaan laidunnus kuuluu? Kun siis kasvinsyöjä saa ruokaa ja sille se on plussaa, mutta entäs se kasvi? Kasvia ei laidunnuksessa syödä loppuun asti (eikö?) eli se ei kuole, mutta silti sitä syödään eli kasville laidunnus on miinusta?

    Vastaa
    • Samuli_turunen

      Erinomainen kysymys! Biologisille käsitteille yksiselitteisen määritelmän antaminen on vaikeaa ja monessa tapauksessa jopa mahdotonta. Ajatellaan vaikkapa yleisiä käsitteitä kuten laji, ekosysteemi tai geeni. Millekään näistä käsitteistä ei ole yksiselitteistä määritelmää, ja aina löytyy poikkeuksia luonnosta, jotka ovat oppikirjojen antamien yksinkertaistusten kanssa ristiriidassa. Biologiaan käykin erinomaisesti toteamus, että poikkeus vahvistaa säännön, ja tässä lukion biologia eroaa huomattavasti muista luonnontieteistä.

      Kasvinsyöjän kannalta kyseessä on saalistus (predaatio), mutta kuten mainitsit predaatio ei laidunnuksen tapauksessa ”tapa” laidunnetavaa kasvia. Se, onko laidunnuksen aiheuttama vuorovaikutus kasville negatiivista, neutraalia vai jopa positiivista, riippuu taasen monesta tekijästä, kuten kasvilajista, vuodenajasta, laiduntajasta jne…
      Huomaa, että laidunnuksesta voi olla jopa hyötyä kasville, tai jos ei juuri laidunnettavalle yksilölle, niin ainakin kasvipopulaatiolle, johon yksilö kuuluu. Jos kukkaniittyä ei laidunneta, niin pikkuhiljaa metsä valtaa kukat. Kukkakasvipopulaatiot ovat siis niityllä riippuvaisia laidunnuksesta.
      Tämä oli hyvä esimerkki biologisen käsitteenmäärittelyn hankaluudesta, johon varmasti törmäät jatkossakin jos jatkat biologian opintoja. 

      Vastaa
      • Kiitos perusteellisesta vastauksesta! Nyt selkesi! 🙂

        Vastaa
  3. Ensio Itkonen

    Amensalismiin mahtuu vain yksi ämmä, kuten sydämeen.

    Vastaa
  4. disqus_y4n0j12aqP

    Voisiko saada esimerkin mutualistisesta suhteesta, joka ei ole symbioosi? Lasketaanko esim. ihmisen ja lemmikin suhde tähän? Entä esimerkkitilanne, jossa kumpikaan osapuoli ei ole ihminen?

    Vastaa
  5. inna

    Mikä määrää käyttääkö laji suojaväriä vai varoitusväriä?

    Vastaa
  6. Taru

    Moi,
    Kerrot videolla, että ekologisesta lokerosta on tulossa oma video myöhemmin. Ei taida tulla, vai?

    Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>