Mitä evoluutio on?

Määritellään videossa, mitä evoluutiolla tarkoitetaan ja tutustutaan evoluutioon liittyviin peruskäsitteisiin.

Evoluutio määritellään peräkkäisten sukupolvien välisenä geenitaajuuksien muutoksena populaatiossa. Tutustutaan videossa, mitkä seikat aiheuttavat geenifrekvensien muutoksia.

7 vastausta artikkeliin “Mitä evoluutio on?”

 1. tietämätön

  Voisitko kertoa miten vastaan tähän ..
  Miksi ihmisessä on samoja alkuaineiden atomeja , jotka oli 80 miljoonaa vuotta sitten eläneissä dinosauruksissa ?

  Vastaa
  • opiskelijan arvaus

   Luullakseni näin: Kuoltuaan dinosaurukset päätyivät hajottajien ”suihin” ja käytyään läpi hajottajien aineenvaihdunnan, ne päätyvät mikromolekyyleinä (vai peräti atomeina?) maaperään. Maaperästä tuottaja, eli kasvi, ottaa juurensa avulla nämä molekyylit (muodostuvat atomeista) ravinteikseen, solujensa rakennusaineiksi. Kuluttaja (esim. ihminen) syö kasvin ja ihmisen ruoansulatusjärjestelmässä kasvi pilkkoutuu pienempiin osiin (molekyyleiksi, jotka koostuvat atomeista) joista tarpeelliset yhdisteet päätyvät ihmisen soluihin, osa rakennusaineiksi. Trofiatasolta toiselle siirryttäessä (esim. dinosauruksesta hajottajan käyttöön) ravinto pilkotaan aina pienempään muotoon, jotta sitä voidaan kuljettaa solukalvojen läpi, ja jotta siitä voidaan rakentaa solun käyttöön tarvittavia yhdisteitä. Mistään ei kuitenkaan tule uusia atomeja, josta kaikki nämä aineet koostuvat, vaan samat aineet (atomit) siirtyvät eliöltä toiselle, ja toki myös elollisesta elottomaan maaperään, aineenvaihdunnan poistotuotteina, ja maaperästä taas tuottajille.

   Vastaa
 2. Ällää mä metsästän

  Kiitos näistä videoista! Olen itse lukenut jo kirjat kirjoituksia varten läpi ja siksi laiskotti opiskella kun ne ovat niin tutut, mutta näiden videoiden avulla jaksaa taas kerrata! Asiat aukeaa ihan uudella tavalla, kirjoitan samalla muistiinpanoja puhumistasi asioista ja oikeasti tuntuu, että oppii. Sulla on lisäksi tosi kiva ääni jota jaksaa kuunnella!:)

  Vastaa
  • Samuli

   Kiitoksia palautteesta ja menestystä kirjoituksiin Ällää mä metsästän!

   Vastaa
 3. ylppärityttö

  Mikä on perustajanvaikutuksen ja pullonkaulailmiön ero? Kummassakin populaatio pienenee ja sukua jatkaa epäedustavat geenit. ?

  Vastaa
  • Perustajanvaikutuksessa esimerkiksi tietty hyönteispopulaatio kulkeutuu uudelle alueelle. Tässä tietyssä pienessä populaatiossa on tietynlaisia geenejä omaavia yksilöitä, jotka alkuperäisellä alueella ovat mahdollisesti harvinaisia. Uudella alueella tämä tietyn geeniperimän omaavat yksilöt lisääntyvät ja luovat erilaisen populaation suhteessa alkuperäiseen.

   Pullonkaulailmiössä esimerkiksi luonnonkatastrofi karsii pois alkuperäisen populaation jäseniä jättäen jäljelle sattuman valitsemia yksilöitä. Jäljelle jääneillä yksilöillä on mahdollisesti poikkeuksellinen perimä, jota ne pystyvät lisääntyessään levittämään helpommin kuin ennen pullonkaulailmiötä.

   Vastaa
 4. Nimetön

  Voistiko kertoa miten vastata tähän?
  : Mitkä tekijät rajoittavat elämän esiintymistä näillä alueilla ja millä tavoin?
  A. Aavikko
  B.Etelämanner
  C.Himalajan ylänköalue 6000 m merenpinnan yläpuolella
  D.Atlantin keskiselänne 3 000 m merenpinnan alapuolella.

  Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>