Laskutoimituksia murtoluvuilla

Murtolukujen yhteen- ja vähennyslasku

Tarkastellaan murtolukujen yhteen- ja vähennyslaskua piirakkakuvioiden avulla havainnollistaen. Ideana on, että jaetaan molemmat piirakat keskenään samankokoisiin jakoväleihin minkä myötä tarkastelu helpottuu.

Sekaluku murtoluvuksi (ja päinvastoin)

Sekaluvun muuttaminen murtoluvuksi perustuu ajatukseen siitä, että kokonaisosa ”pilkotaan” samankokoisiin paloihin kuin murto-osakin on pilkottuna. Tämän jälkeen lasketaan montako ”palasta” muodostui yhteensä.

Murtolukujen kertolasku

Havainnollistetaan murtolukujen kertolaskua piirakkakuvioiden avulla niin, että otetaan kerrottavasta kertojan mukainen osakokonaisuus ”talteen”.

Murtolukujen jakolasku

Murtolukujen jakolasku on käsitteenä hiukan haastava havainnollistaa ja ymmärtää, mutta jos asiaa ei muista muuten niin murtolukujen jakolasku lasketaan niin että jaettava kerrotaan jakajan käänteisluvulla.

Tämän kurssin videoiden tuottamista on tukenut Reisjärven kristillinen opisto Reisjärven kristillisen opiston logo ja välillisesti myös Opetushallitus Opetushallitus

4 vastausta artikkeliin “Laskutoimituksia murtoluvuilla”

  1. Linda

    Toi kertolaskuosuus aukas mun päässä jonkun maagisen oven kyllä. Siis oon aina tehny kertolaskut sillee ku ne opetetaan enkä miettiny sen enempää, mut toi visualisointi sytytti lampun. Siis loogista, mut ei tuu aatelleeks ennen ku toinen sen näyttää.
    Vitsit nä videot on hyviä!

    Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>