Geometrinen lukujono

Geometrisen lukujonon määritelmä

Geometrisessä lukujonossa kahden peräkkäisen termin välinen osamäärä on aina vakio; tätä osamäärää kutsutaan geometrisen jonon suhdeluvuksi.

Geometrisilla lukujonoilla on lukuisia sovelluskohteita luonnontieteistä pankkisektorille ja mm. asuntolainojen laskentaan.

Geometrinen lukujono yleisen termin kaavan johtaminen

Tarkastellaan kuinka geometrisen lukujonon yleisen termin kaava $a_n=a_1\cdot q^{n-1}$ voidaan päätellä tutkimalla yksittäistä geometrista lukujona ja havaitsemalla laskennassa esiintyvä säännönmukaisuus.

Geometrinen lukujono, esimerkki 1

Tarkastellaan esimerkissä seuraavia tilanteita:

  1. Määritä päättymättömän geometrisen lukujonon yleisen termin kaava
  2. Määritä em. jonon seitsemäs termi.

Tämän kurssin videoiden tuottamista on tukenut Otavan Opisto

9 vastausta artikkeliin “Geometrinen lukujono”

  1. Dibbadubbadei

    Hienoa että jaksatte tehdä näitä videoita! 🙂 Tämä sivusto on ollut käytössä jokaisen pitkän matikan ja fysiikan kurssin lopussa ennen koeviikkoa 😀 Yleensä selkeentyy asiat huomattavasti tätä kautta! Joten tuhannet kiitokset! Olette olleet lukiourani pelastus! 🙂

    Vastaa
  2. Erzbau

    Onko vastaus harjoitustehtävään, että kyseinen -3/1001 ei ole jonon jäsen? 🙂 Kiitos paljon videoista!

    Vastaa
    • Jos jonon yleisen termin arvoksi asetetaan -3/1001 ja ratkaistaan yleisestä termistä sitten n ja mikäli n ei saa positiivista kokonaislukuarvoa niin tällöin -3/1001 ei ole ko. jonon jäsen.

      Vastaa
  3. matikkahullu

    Miten voin lasekea seuraavanlaisen laskun:
    VOIKO LUKUJONO OLLA GEOMETRINEN
    a) 6,24,120, …

    Vastaa
    • Musta piru

      24:6=4, ja 120:24=5, joten ei ole, koska q on eri.

      Vastaa
  4. Weronika

    Heippa, ensinnäkin kiitos selkeistä videoista, ovat olleet todella hyvä tapa oppia kun ei oppitunneille pääse koronan takia 😀 Tuumailin tuossa vain, että eikö ensimmäisen videon C tehtävän suhdeluku Q tulisi olla -3 eikä -1/3?.

    Vastaa

Jätä vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä HTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>